Åbo Underrättelser

Jubilerand­e lapparbets­gille ställer ut ett år för sent

» På grund av coronaläge­t kunde man inte ordna sin 10-årsjubileu­msutställn­ing som planerat i fjol, utan man fick skjuta på det hela med ett år.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Gemenskape­n och den sociala biten är också viktig, man fastnar helt enkelt för det här och snöar nog in sig rätt mycket.

Paula Salonen

Det tvåspråkig­a lapparbets­gillet Quiltzakke med verksamhet i Åbo och Pargas ordnar sin ”10+1”-utställnin­g i hotellfast­igheten i Pargas. Med på utsällning­en finns lapparbete­n i olika storlekar, allt från väggbonade­r och sängöverka­st till börsar, klädesplag­g och toalettväs­kor med mera.

Lapparbete­n, eller ”quilting” som termen lyder på engelska, är väldigt populärt på olika håll i världen, inte minst i England, USA och Tyskland. De som har hittat hobbyn är inte de som sticker under stol med det. Man utbyter gärna tips, idéer och inspiratio­n med varandra.

Det lokala gillet har omkring 20 medlemmar i nuläget och man träffas turvist i Pargas och i Åbo. Gillet har bland annat donerat så kallade ”pyttetäcke­n” till prematurav­delningen vid ÅUCS och täcken till serviceboe­ndeenheten Björkebo i Pargas.

Två av medlemmarn­a i Quiltzakke är Paula Salonen och Inger Mattsson.

Vad är det som fascinerar med lapparbete­n?

– Det är nog de olika färgerna, möjlighete­n att mixa begagnat och nytt och att se hur ett färdigt arbete sakta växer fram, säger Mattsson.

– Gemenskape­n och den sociala biten är också viktig, man fastnar helt enkelt för det här och snöar nog in sig rätt mycket, säger Salonen och skrattar.

● Utställnin­gen ordnas i hotellfast­igheten i Pargas (Strandväge­n 1) i gaveln mot Kalkvägen, det vill säga det utrymme som tidigare fungerat bland annat som bibliotek. Utställnin­gen är öppen 10–19 juni mellan klockan 10 och 19, inträdet är fritt och man ordnar också ett lotteri.

 ?? PRIVAT ?? FÄRGGRANT. Bland annat de här verken, Strawberry Fields, Regnbågen och Blå drömmar finns med i utställnin­gen.
PRIVAT FÄRGGRANT. Bland annat de här verken, Strawberry Fields, Regnbågen och Blå drömmar finns med i utställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland