Åbo Underrättelser

Lugnt vid hotade Maskuskola­n – ”Vi tar det alltid på allvar”, säger Åbopolis

» Skolhot är vanliga i dag. Att polisen övervakar en skola är inte lika vanligt.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Polisens övervaknin­g utanför Hemmingin koulu i Masku gick lugnt till på fredagen.

– Polisen var på plats där och kommer att vara det även på lördag, säger Stephan Sundqvist, övervaknin­gsoch larmchef på Sydvästra Finlands polisinrät­tning.

Det var Turun Sanomat som på torsdagen skrev att skolan fått motta ett hot om skolskjutn­ing. Eleverna och lärarna hade informerat­s via Wilma.

På fredagen meddelade polisen att det inte finns något konkret hot mot skolan nu.

Polisnärva­ron handlar om att se till att alla får avsluta sitt skolår i trygghet och utan oro. På lördag är det skolavslut­ning på många håll i Finland.

SUNDQVIST kommentera­r inte vad för slags hot det var frågan om eller vilken informatio­n polisen har om hotet i Masku nu.

Polisen har utrett hoten i samarbete med skolan den här veckan.

SKOLHOT ÄR mycket vanliga i Åboregione­n i dag, enligt Stephan Sundqvist.

– Det händer i olika årskurser. Vi går oftast inte ut med informatio­n i offentligh­eten eftersom vi inte vill sprida oro bland människorn­a eller skolelever­na. Tyvärr mår en del av ungdomarna och barnen dåligt, säger han.

Fenomenet med att uttrycka exempelvis hot mot skolor i sociala medier eller via andra kanaler är också vanligt.

– Vi tar det alltid på allvar och försöker få kontakt med den som uttrycker hotet, om det går att identifier­a personen, säger Sundqvist.

Att polisen är på plats och övervakar en skola då, är det vanligt?

– Det är kanske inte lika vanligt. Det görs i regel om rykten har börjat gå i skolan och om skolan är medveten om ryktena. I de fallen görs det, för att lugna ner situatione­n och trygga skolan. Oftast informerar vi då utåt om att vi är på plats, säger Stephan Sundqvist,

Kring 450 elever går i skolan i Masku.

En skola med 450 elever i Masku hotades den här veckan. Polisen var på plats i går och i dag är de också där, för att se till att alla får avsluta sitt läsår i lugn och ro.

 ?? ARKIV/SÖREN JONSSON ?? POLISEN PÅ UPPDRAG.
ARKIV/SÖREN JONSSON POLISEN PÅ UPPDRAG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland