Åbo Underrättelser

Kimitoön klättrar sex platser när företagsvä­nlighet jämförs

» Men svarsproce­nten i enkätenpå Kimitoön är relativt sett ganska liten.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Kimitoöns kommun har i rankingen bland Egentliga Finlands kommuner stigit till plats åtta gällande företagskl­imatet. Det här visar resultatet i Finlands företagare­s kommunbaro­meter 2022. Barometern är företagarn­as egen utredning över företagskl­imatet i kommunen. 39 svarade, vilket är tre mer än sist, men nämnas bör att Kimitoön har uppskattni­ngsvis 700 aktiva företag. Svarsproce­nten stannar alltså på drygt fem.

Utredninge­n gjordes senast för två år sedan, då Kimitoön kom på fjortonde plats. Då var helhetsvit­sordet 2,89 – i år är det 3,28.

– Resultaten går åt rätt håll, både för Egentliga Finland och för Kimitoön, säger Hanna Munter, vd vid Egentliga Finlands företagare vid en presentati­on av resultaten.

Kimitoöns vitsord ligger över landets medeltal på 3,08 och över Egentliga Finlands medeltal på 3,26.

De kommunerna i Egentliga Finland där det bästa företagskl­imatet råder är i Lundo och S:t Mårtens som delar första platsen med vitsordet 4,35. Enligt Munter håller dessa kommuner sin första plats även i en nationell jämförelse.

JÄMFÖRELSE­VIS HÖGT betyg får Kimitoön för företagstj­änster (3,58) och för näringsliv­spolitiken­s ställning i kommunen (3,49). Viktigt för företagarn­a är just dessa två, samt att det kommunala beslutsfat­tandet tar företagen i beaktande.

Kimitoöns näringsliv­schef Erik Lund ser det som glädjande att Kimitoön får goda siffror för företagstj­änster och livskraft – det tyder på att kommunen jobbar med rätt saker.

Gällande temat näringsliv­svänlighet bättrar Kimitoön sitt resultat medan man går bakåt inom temat infrastruk­tur, till exempel gällande smidig behandling av lovansökni­ngar.

– Skäl att utveckla är upphandlin­gspolitike­n, men det gäller hela landet. Riktningen är rätt, men stegen är små. Upphandlin­gsförfaran­de kräver mycket kunnande, säger Munter.

På Kimitoön är det här inte så lätt att åtgärda – vi är en liten kommun med små volymer och jämförelse­vis få upphandlin­gar. Erik Lund, näringsliv­schef

30 PROCENT AV DE svarande på Kimitoön

anser att mindre upphandlin­gar är gjorda så att de lokala företagen tas i beaktande.

– På Kimitoön är det här inte så lätt att åtgärda – vi är en liten kommun med små volymer och jämförelse­vis få upphandlin­gar, säger Erik Lund.

Över lag har han uppfattnin­gen att företagarn­a på Kimitoön är ganska nöjda – för många har det gått bra under coronan. Lund anser att en god relation råder mellan kommun och företagare och uppskattar den fingervisn­ing barometern ger om att det kommunala beslutsfat­tandet upplevs ta hänsyn till företagen.

 ?? JEAN LINDÉN ARKIV ?? KIMITOÖN BÄTTRAR. I årets kommunbaro­meter steg Kimitoön från placering 14 till placering 8.
JEAN LINDÉN ARKIV KIMITOÖN BÄTTRAR. I årets kommunbaro­meter steg Kimitoön från placering 14 till placering 8.
 ?? ?? RÄTT RIKTNING. Hanna Munter från Egentliga Finlands företagare säger att riktningen är rätt både för Kimitoön och landskapet som helhet.
RÄTT RIKTNING. Hanna Munter från Egentliga Finlands företagare säger att riktningen är rätt både för Kimitoön och landskapet som helhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland