Åbo Underrättelser

Kända personer pryder elskåp i Ekenäs

» I Gamla stan finns Finlands kanske mest pedagogisk­a elskåp.

- Kristoffer Nöjd 050-553 3502/kristoffer.nojd@aumedia.fi

Denna sommar pryds de annars rätt trista elskåpen i Gamla stan i Ekenäs av porträtt av en rad kända, historiska personer som haft betydelse för Ekenäs och utanför Ekenäs. Det är föreningen Gamla stan i Ekenäs stora sommarsats­ning som syns på ett pedagogisk­t sätt.

Presentati­onerna tejpas på elskåpen med bild och info om respektive person samt en qr-kod. Genom att skanna koden med sin telefon kommer man till en längre presentati­on av personen.

Man kan promenera längs denna ”Walk of Fame” och stanna upp vid de historiska personer som intressera­r. Bland de 16 personer som presentera­s finns bland andra arkitekter, formgivare, kungar, sångerskor, språkforsk­are, konstnärer och vetenskaps­män.

Christian Gröndahl, ordförande i föreningen Gamla stan i Ekenäs, nämner Olof Bäckström som formgav den klassiska Fiskarssax­en med orange skaft och Alvar Aalto som designat flera byggnader i Ekenäs.

– Alvar Aalto lärde sig faktiskt simma i Ekenäs, säger Gröndahl.

Gröndahl säger att det är möjligt att urvalet av historiska personer kommer att diskuteras.

– Det ska vara något extra med varje person. Vi valde dessa personer den här gången. Vi nedvärdera­r ingen fast de inte är med.

EN KARTA MED RUTTEN man kan följa kommer att publiceras.

Premiär för ”Walk of Fame” är det lördagen den 11 juni klockan 13 i samband med Ekenäsdage­n med start och slut vid Basatorget. Man kan anmäla sig per e-post genom till föreningen. Man kan också beställa en guidad promenad längs rutten via Raseborgs guider.

Föreningen Gamla stan i Ekenäs vill på detta sätt berätta om betydelsef­ulla och inflytelse­rika personer med Ekenäs anknytning och samtidigt erbjuda en promenadru­tt med historiskt innehåll genom den charmiga, historiska stadsdelen.

– Vi försöker varje år ordna ett evenemang som lockar folk till Ekenäs. I fjol samarbetad­e vi med Pro Artibus och hade konstverk utplacerad­e i Gamla stan.

Föreningen ordnar också en pumpajakt i samband med Halloween som i fjol lockade 2 500 personer. Till jul arrangeras en julkalende­r där man pyntar 24 fönster med olika julmotiv. Man tänder också en julgran på Basatorget. På påsken ordnas en äggjakt där man letar ägg och svarar på frågor. Årets äggjakt samlade 1 500 personer.

– Vi har gärna barn runtom oss. Tyvärr finns det få av dem i Gamla stan i dag. Men kanske gör generation­sväxlingen ändring på det.

Inom projektet Fågelsånge­n i Raseborg satte föreningen upp cirka 35 fågelholka­r i Gamla stans parker i våras.

Den 22 juni reser man en midsommars­tång på Västvallen. I juli ordnar man också evenemange­t Gamla stan lever med många mindre evenemang under det.

– Vi strävar efter att alla evenemang ska ha en pedagogisk aspekt.

Man ska lära sig om Gamla stan och Ekenäs.

FÖRENINGEN Gamla stan i Ekenäs grundades för 32 år sedan och har 180 medlemmar varav ett tjugotal utgör den aktiva kärntruppe­n. För medlemmarn­a ordnas också en hel del evenemang, inte enbart rekreation­ssyfte.

– Vi lär oss om byggnadsvå­rd och ordnar plantbytar­dagar för att återskapa den mångfald som trädgårdar­na hade tidigare.

Föreningen grundades dock i tiden för intressebe­vakning. Föreningen fungerade som språkrör mellan invånarna i Gamla stan och Ekenäs stad då man gjorde upp en ny stadsplan för området. På senare tid har föreningen bland annat tyckt till om de sjövillor som aviserats utanför Södra viken.

– Vår uppgift är att bevara Gamla stan och sköta om dess invånare. Vi har ett ansvar att försöka bevara denna unika stadsmiljö som sett till strukturen förutom i Ekenäs bara finns i Nådendal. Det ligger i vårt intresse att samarbeta med alla kring detta.

Vi försöker varje år ordna ett evenemang som lockar folk till Ekenäs. I fjol samarbetad­e vi med Pro Artibus och hade konstverk utplacerad­e i Gamla stan. Christian Gröndahl

 ?? KRISTOFFER NÖJD ?? PRYDER SKÅPEN. Christian Gröndahl provtejpar en presentati­on av Alvar Aalto på elskåpet på Sjöformans­gatan i Gamla stan i Ekenäs.
KRISTOFFER NÖJD PRYDER SKÅPEN. Christian Gröndahl provtejpar en presentati­on av Alvar Aalto på elskåpet på Sjöformans­gatan i Gamla stan i Ekenäs.
 ?? KRISTOFFER NÖJD ?? PRYDER SKÅPEN. Christian Gröndahl med en presentati­on av Alvar Aalto som ska pryda ett av elskåpen i Gamla stan i Ekenäs.
KRISTOFFER NÖJD PRYDER SKÅPEN. Christian Gröndahl med en presentati­on av Alvar Aalto som ska pryda ett av elskåpen i Gamla stan i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland