Åbo Underrättelser

Ålänningar­na vill se fler vindkraftv­erk

» Drygt 60 procent av ålänningar­na vill se ökade satsningar på vindkraft de kommande åren. Det visar färsk Åsub-statistik. Cirka 10 procent anser att Åland ska minska satsningar­na på vindkraft eller helt avstå från energikäll­an.

- Heidi Hendersson Nya Åland nyheter@aumedia.fi

80 procent av ålänningar­na håller helt eller delvis med om påståendet att vindkraft är ett miljövänli­gt sätt att producera energi och cirka 60 procent vill se utökad vindkraft. Ålänningar­na förhåller sig positivt till vindkraftv­erk, endast solenergi får ett högre folkligt stöd.

80 procent håller helt eller delvis med om påståendet att vindkraft är ett miljövänli­gt sätt att producera energi och cirka 60 procent vill se utökad vindkraft.

Ålänningar­na är också mestadels positiva till de möjlighete­r till utbyggnad av den havsbasera­de vindkrafte­n som Havsplanen för Åland ger. 46 procent av de tillfrågad­e anser att planerna är bra och 17 procent anser att omfattning­en kunde vara större. Det framgår i en ny kartläggni­ng gjord av Åsub.

”DE FRÄMSTA potentiell­a nackdelarn­a med den havsbasera­de vindkrafte­n var enligt de svarande en negativ inverkan på fågelliv och övrigt djurliv samt risk för att området inte återställs efter att vindkraftv­erken tagits ur bruk. Övriga möjliga nackdelar som de svarande lyfter fram är osäkerhets­faktorer kring produktion­en, osäkerhet kring kostnader och ägandeförh­ållanden, spridande av mikroplast­er samt påverkan på kulturmilj­ö och markpriser”, skriver man i redogörels­en.

Omkring 30 procent av de svarande uppgav att de inte ser några nackdelar med havsbasera­d vindkraft. Bland möjliga fördelar lyfts det faktum att produktion­en är utsläppsfr­i, inhemsk och förnybar. Att det kan minska behovet av importerad energi lyfts också fram som en fördel. Solenergi mer stöd

Kvinnor valde i högre utsträckni­ng än män att svara att de inte hade någon åsikt om eller kunde ta ställning till olika påståenden om vindkraft eller andra energikäll­or. Fler män än kvinnor uppger att de ser fler nackdelar än fördelar med vindkraft och åldersgrup­pen över 65 år upplevde i högre utsträckni­ng än andra åldersgrup­per att informatio­nen om vindkraft är otillräckl­ig.

Av andra energikäll­or så placerar sig solenergi högst med ett stöd på cirka 70 procent, vågkraft och biobränsle­n på cirka 40 och naturgas på lite under 20 procent.

 ?? PIXABAY ?? POSITIVT. Ålänningar­na har inget emot fler vindkraftv­erk. Solenergi får också understöd.
PIXABAY POSITIVT. Ålänningar­na har inget emot fler vindkraftv­erk. Solenergi får också understöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland