Åbo Underrättelser

Behandling med nya läkemedel mot covid-19 inleds under sommaren

» En del nya läkemedel mot covid-19 kan börja användas i Finland under sommaren.

-

De flesta företag som utvecklar läkemedel mot covid-19 har meddelat att nya läkemedel för behandling av covid-19 är tillgängli­ga bara via vissa avtal.

Det gäller avtal mellan EU-länderna och Europeiska kommission­en om gemensam upphandlin­g av medicinska motåtgärde­r (JPA) eller genom bilaterala avtal mellan respektive bolag och en statlig aktör.

Därför kräver måste Finland fatta beslut om att skaffa läkemedel på riksnivå.

Bilaterala anskaffnin­gar görs via samkommune­n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS).

Social- och hälsovårds­ministerie­t har gett en fullmakt för upphandlin­g, lagring och distributi­on av vissa läkemedel. Läkemedlen distribuer­as till servicesys­temet i enlighet med ministerie­ts anvisninga­r.

Nya läkemedels­behandling­ar riktas i synnerhet till patienter i riskgruppe­r med ökad risk för allvarlig covid-19.

Social- och hälsovårds­ministerie­t förbinder sig att med ett statsunder­stöd på högst 20 miljoner euro ersätta HUS för de kostnader som verksamhet­en orsakar.

Riksdagen har också godkänt finansieri­ng på 14 miljoner euro för anskaffnin­g av läkemedel mot covid-19 via avtalet med EU-kommission­en.

 ?? ARKIV/ANNINA SUOMINEN ?? NYA MEDICINER. Riksdagen har godkänt finansieri­ng på 14 miljoner euro för anskaffnin­g av läkemedel mot covid-19
ARKIV/ANNINA SUOMINEN NYA MEDICINER. Riksdagen har godkänt finansieri­ng på 14 miljoner euro för anskaffnin­g av läkemedel mot covid-19

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland