Åbo Underrättelser

Brittisk segelbåt behövde hjälp när seglare miste finger

» Olyckan skedde nära svenska gränsen, och gränsbevak­ningens helikopter fick rycka ut.

-

En brittisk segelbåt, som befann sig ute på öppet hav västerut från Kristinest­ad nära svenska gränsen, behövde hjälp på torsdagsef­termiddage­n. Ombord på segelbåten fanns sju personer och en person hade råkat ut för en olycka och skadat ett fingNödläg­e. er så allvarligt att hen behövde sjukhusvår­d. Enligt Sjöbevakni­ngens meddelande på Twitter hade personens finger lossnat.

Det är oklart vad som hänt ombord men besättning­en skickade ut ett så kallat pan-pan-meddelande med båtens VHF-telefon och meddelande­t registrera­des vid Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion­s central i Åbo. Båten befann sig nära gränsen mot Sverige.

Ett pan-pan-meddelande är ett nödanrop som används då det uppstått ett nödläge ombord men då inte omedelbar fara för förlust av liv och/eller farkost förekommer.

Till platsen skickades Gränsbevak­ningens helikopter som under svåra förhålland­en vinschade upp den olycksdrab­bade personen till helikopter­n och förde hen till sjukhus.

Förutom att det blåste hårt i området regnade det kraftigt. De övriga i båten kunde fortsätta färden efter evakuering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland