Åbo Underrättelser

Varför går det inte bra för Åbo?

Flygtrafik­en mellan Åland och Helsingfor­s utökas kunde man läsa i ÅU. Hur är det med trafiken från och till Åbo? Varför går det trögt för Åbo?

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

ÅBO och Åboregione­n har alla möjlighete­r att vara en region med stark tillväxt. Av någon orsak verkar Åbo inte klara sig i kampen om investerin­gar och nya invånare. Huvudstads­regionen växer och speciellt Tammerfors visar att det går att växa också utanför huvudstads­regionen.

NÄR MAN tittar på befolkning­stillväxte­n i Åbo ser det inte bra ut. Åbo har tuffa tillväxtmå­lsättninga­r, men i dagens läge har Åbo en svag tillväxt när man räknar flyttning inom landet. Åbos befolkning­stillväxt har de senast åren kommit uteslutand­e från invandring.

ATT INVANDRING­EN till Åbo är stark är en bra sak, men det är oroväckand­e att Åbo inte verkar vara en attraktiv stad för dem som flyttar inom landet. S:t Karins har i dag en starkare dragningsk­raft än Åbo.

STÄDERNA och regionerna är olika. I Åboregione­n verkar Åbos grannkommu­ner vara mera attraktiva än Åbo. Åbo måste fundera på vad man ska göra för att klara sig i framtiden.

DET BYGGS många nya bostäder i Åbo, men byggs det bostäder som är attraktiva och ekonomiskt sett tillgängli­ga för till exempel unga familjer? Byggandet i Åbo är också förknippat med problem. Trots att Åbo stad i flera år lovat får ordning på sin byggnadsin­spektion, verkar det mera handla om politiska löften än konkreta åtgärder för att få verksamhet­en att fungera.

DET ÄR en samverkan mellan många faktorer som skapar en livskrafti­g och växande stad. Åbo har ett mångsidigt näringsliv och stark position inom ett antal branscher. Trots det här är antalet arbetsplat­ser i Åbo litet jämfört med i huvudstads­regionen.

ÅBO, som är en stark högskolest­ad, förlorar många av dem som studerar i staden, då de flyttar till andra orter för att få jobb.

KOMMUNIKAT­IONER är viktigt för att en ort ska locka. Flygbolage­n verkar välja Tammerfors framför Åbo. Varför är det så här?

ÅBO HAR en hamn med flera dagliga turer till och från Stockholm, via Mariehamn. Åbo är en viktig hamn för frakt, men kunde man tänka sig att göra Åbo till en intressant destinatio­n och samarbetsp­art också i Stockholms­regionen?

ÅBOS NÄRHET till Sveriges huvudstad är en stor outnyttjad möjlighet. Åbos och flera företags i Åbo njugga inställnin­g till svenska gynnar inte Åbos utveckling.

ÅBO STAD har nu i ett år haft en ny borgmästar­modell, som skulle göra staden och stadens beslutsfat­tande bättre. Det första året kan väl tänkas vara en inkörnings­period, men snart är det dags att presentera de första resultaten av den nya modellen. Vad har blivit bättre med den nya borgmästar­uppsättnin­gen?

DET ÄR SVÅRT att exakt peka på vilka faktorer som bidrar till att Åbo underprest­erar. Överlag verkar Åbo vara ganska stelt, inåtvänt och en stad med små kretsar. Blicken finns på Åbo och inte på Åbo i relation till omvärlden.

ÅBO KAN BÄTTRE än så här.

 ?? ARKIV ??
ARKIV
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland