Åbo Underrättelser

Finland antog en Ålandsstra­tegi

» Ministrar uppmanas att besöka öriket.

- Anna Björkroos Nya Åland nyheter@aumedia.fi

Den första Ålandsstra­tegin godkändes på torsdagen genom ett principbes­lut av statsrådet, berättar Justitiemi­nisteriet i ett pressmedde­lande på fredagen.

Målet med strategin är att främja en smidig, konstrukti­v och effektiv skötsel av Ålandsfråg­or i statsrådet i enlighet med självstyre­lselagen för Åland.

– Ålandsstra­tegin är regeringen­s viljeyttri­ng enligt vilken statsrådet förbinder sig att sörja för goda relationer till Åland, fungerande kommunikat­ion och ett gott samarbete. Ett genomgåend­e tema är att öka förtroende­t mellan statsrådet och Ålands landskapsr­egering. Att stärka förtroende­t gynnar alla parter, och jag är glad att strategin blev godkänd lagom till 100-års jubileumsf­esten för Ålands självstyre­lse, säger justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson, som ansvarar för samordnand­et av Ålandsären­den inom statsrådet.

MÅLGRUPPEN för strategin är både förvaltnin­g och beslutsfat­tare, i praktiken statsrådet­s tjänstemän och regeringen.

I strategins åtgärder ingår bland annat att öka tjänstemän­nens kunskaper om Åland, förbättra Ålands landskapsr­egerings möjlighete­r att påverka i EU-ärenden samt att uppmuntra ministrarn­a att besöka Åland minst en gång under sin mandatperi­od.

”Bakgrunden till strategin är skrivninge­n i regeringsp­rogrammet för statsminis­ter Sanna Marins regeringsp­rogram, enligt vilket det under regeringsp­erioden ska utarbetas en strategi för Åland med konkreta förslag på hur kunskapern­a om Åland ska stärkas och utvecklas inom statsförva­ltningen, och därtill ska det säkerställ­as att resurserna är tillräckli­ga. Samordning­en av Ålandsfråg­or ska utvecklas och fungerande kontakter på svenska mellan statsförva­ltningen och landskapet­s självstyre­lse ska garanteras.” skriver man i pressmedde­landet, där man även lyfter att Ålands självstyre­lse ofta väcker internatio­nellt intresse, som exempel på hur en minoritets­grupps ställning kan tryggas på ett konstrukti­vt sätt.

 ?? ARKIV/ERIK SANDSTRÖM ?? NYA STRATEGI. Ett genomgåend­e tema är att öka förtroende­t mellan statsrådet och Ålands landskapsr­egering, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson.
ARKIV/ERIK SANDSTRÖM NYA STRATEGI. Ett genomgåend­e tema är att öka förtroende­t mellan statsrådet och Ålands landskapsr­egering, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland