Åbo Underrättelser

Betül Güler i Pargas kämpade sig igenom gymnasiet på tre år

» 20-åringen är en av 64 nya studenter i vår från Pargas svenska gymnasium, men hennes väg till den vita mössan avviker en del från ”det vanliga”.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Familjen är ursprungli­gen från Turkiet och de har bott i Finland sedan 2018. Innan det hade lärarfamil­jen hunnit bo i inte mindre än nio (!) olika länder.

Betül är äldsta barnet i familjen och hon började skolan på finska i Salo, där familjen först slog ner bopålarna efter att man kommit till Finland. Men eftersom de bott i Sverige i tre års tid medan Betül var mellan 8 och 11 år hade hon en viss grund i det svenska språket – och man rekommende­rade att hon skulle börja i en svensksprå­kig skola i stället.

Sagt och gjort, och efter en del efterforsk­ningar och rekommenda­tioner blev det Pargas för familjen och Sarlinska skolan för Betül i några månader under våren 2019 innan gymnasiest­udierna på hösten.

– Jag hade ju grunderna i svenska, men hade inte pratat svenska hemma på sju år. Visst kom jag ihåg en del, men jag fick en massa hjälp av lärarna, studiehand­ledaren Rolle Karlsson och rektor Christa Andersson med språket och annat praktiskt. Matematik och fysik behärskar jag, men språket har varit den stora utmaningen. Samtidigt vill jag tacka min rektor Annika Gustafsson, Thomas Sjöblom och mina andra lärare som fortsatte denna hjälp i gymnasiet.

Var det hela tiden klart att du ville till gymnasiet?

– Eftersom de yrken jag velat ha sedan min barndom gick via universite­tet var detta alltid självklart, jag motiverade mig själv och jobbade för det.

URSPRUNGLI­GEN VAR planen att gå gymnasiet på fyra år, men efter hårt pluggande lyckades hon ta sig igenom kurserna på tre år.

I studentskr­ivningarna skrev hon fyra ämnen: engelska, svenska,

En annan sak är att lära sig språket, det är nyckeln till allt. Och jag älskar att lära mig nya språk!

matematik och biologi.

Vilken bransch vill du studera i framtiden, har du nåt drömyrke du siktar på?

– Oj, jag har funderat på att söka till lärarutbil­dning, läkarutbil­dning eller ingenjörsu­tbildning. Jag tänker på sådana här yrken som är samhällsny­ttiga. Men allt hinner förstås ändra. Jag ska ännu skriva flera ämnen och eventuellt försöka bättra på betygen i höst och nästa vår.

HON KÄNNER en enorm tacksamhet till alla lärare och andra som hjälpt henne nå sina målsättnin­gar så här långt.

Både hon och hennes lillebror Süheyb som snart fyller 19 har känt sig oerhört välkomna i Pargas.

– Jag går också i PSG för tillfället och hoppas bli student nästa vår. Sen vill jag gärna studera datavetens­kap, eller så känns det åtminstone nu, säger han.

Det som syskonen främst reagerat på är hur alla verkligen stannat upp och hälsat dem välkomna, det har känts tryggt i Pargas. Süheyb har spelat fotboll med Piffens B-pojkar och i andralaget, men håller en paus med fotbollen just nu för att fokusera på studierna.

– Också fast vi inte alltid haft så lätt med språket har många lärare bemödat sig att hjälpa oss utveckla språket, säger hon.

Har du nåt tips för hur man kan komma över kulturkroc­kar?

– Jag har fått många vänner från olika kulturer och religioner som kommer från de länder jag har bott i. Och vi respektera­de varandra. Det viktigaste tipset jag kan ge är att det är väldigt viktigt att acceptera alla i sin egen position och att visa respekt för alla. Oavsett språk, religion, ras ska de respektera­s för att de är människor. En annan sak är att lära sig språket, det är nyckeln till allt. Och jag älskar att lära mig nya språk! Är du nöjd med ditt resultat i skrivninga­rna?

– Jättenöjd! Jag tänkte först att jag inte alls blir godkänd, men det gick riktigt bra.

 ?? ?? BÄSTA KOMPISAR. Syskonen är samtidigt bästa kompisar och sporrar och stöttar varandra i allt.
BÄSTA KOMPISAR. Syskonen är samtidigt bästa kompisar och sporrar och stöttar varandra i allt.
 ?? MIKAEL HEINRICHS ??
MIKAEL HEINRICHS
 ?? PRIVAT ?? FAMILJEN SAMLAD. Från vänster lillebror Süheyb, mamma Hatice, lillasyste­r Selma, Betül Güler och pappa Mustafa.
PRIVAT FAMILJEN SAMLAD. Från vänster lillebror Süheyb, mamma Hatice, lillasyste­r Selma, Betül Güler och pappa Mustafa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland