Åbo Underrättelser

Sade upp sig och flög till toppkrog i Köpenhamn

» Ekenäsbon Emil Järvinen bytte byggjobbet mot Axxell och en kockexamen.

- Kristoffer Nöjd 050-553 3502 kristoffer.nojd@aumedia.fi

Efter att ha jobbat i byggbransc­hen sedan han var 15 år fick 23-årige Emil Järvinen i Ekenäs nog, sade upp sig och flög till ett restaurang­kök i Köpenhamn en månad senare. Där är han nu på ett stipendium från Axxell i Karis där han utbildat sig till kock på kvällstid de två senaste åren.

Vägen till Köpenhamn har inte varit så rak som man kanske kunde tro om man ser på hans bakgrund. Vägen dit har också tagit en färjförsed­d krok via Åbolands skärgård.

Emils morfar Hans ”Hasse” Lundström är en omtyckt och långvarig krögare, nu verksam på Fyren i Ekenäs, så Emil har vuxit upp i kök och alltid varit intressera­d av mat. Ändå var det husbyggare Emil blev till att börja med.

– Jag vet inte varför det tog så länge för mig att inse att mat kunde vara min grej, säger han.

Kanske var den för nära inpå. Emils goda vän Johnny Winstén gav ändå med ett ”Du kan ju laga mat, varför söker du inte till Axxell?” den knuff i riktning köket som behövdes.

EMIL BÖRJADE AXXELLS vuxenutbil­dning för kockar i Karis och kommer efter sin sista praktikper­iod och de sista skriftliga uppgiftern­a de närmaste veckorna att ta en grundexame­n inom restaurang- och cateringbr­anschen.

Axxell har varit bra för Emil. – Svårighets­graden är lämplig och att kasta ut oss på fältet direkt är ett bra koncept. Det är där man lär sig och via Axxell är det lätt att få jobb i kök. Min lärare Thomas Landén har varit guld värd för mig. Han har varit en bra lärare och hjälpt till med att fixa jobb.

STUDIERNA SOM i huvudsak sker kvällstid och genom arbetsprak­tik har delvis präglats att coronarest­riktioner och har för Emils del tagit cirka två år i anspråk. Men under tiden har det blivit allt klarare att det är maten som är hans grej.

Detta har bland annat klarnat på

Högsåra och Farmors Café dit samme Johnny lockade med Emil till jobb i köket. Johnny är flerårig kock på det populära sommarkafé­et.

– Johnny är min största förebild och Farmors Café är det bästa stället att jobba på. Det är tungt men man tar hand om varandra där. Jag trivs att jobba under press och när det är hektiskt. Jag mår bra av att prestera.

FARMORS CAFÉ spelar en ganska avgörande roll i Emils historia. Det var via Amanda Enberg som driver kaféet som Emil kom i kontakt med Köpenhamns­restaurang­en Lago, där Amanda hade bekanta.

Lago är en bistro som specialise­rat sig på grön och ekologisk mat ackompanje­rad med naturviner. Det är en liten men ansedd restaurang.

– Det är fullsatt mest hela tiden. Också köket är litet men vi lagar många rätter ändå.

PÅ LAGO LAGAR man modern nordisk mat med hållbarhet i fokus.

– Det är just sådan mat jag är intressera­d av. Köpenhamn är bäst i världen på mat just nu. Det är det nya Paris. Och jag vill vara runt den bästa maten för att bli så bra som möjligt.

Nu vill Emil samla erfarenhet i några år.

– Eventuellt öppnar en egen mysig liten restaurang någon gång. Jag vill ju tillbaka till Ekenäs men det är ännu öppet.

Varför ska man utbilda sig till kock?

– Mat behövs alltid och just nu är behovet av kockar stort. Man kan få jobb var som helst. Vill du flytta till Danmark och jobba på en restaurang så är det bara att göra det. Att jobba på restaurang är superrolig­t. Man blir som en familj. Det är en helt annan samhörighe­t än på andra arbetsplat­ser.

Emil Järvinen sadlade om och utbildade sig tll kock på Axxell. Här gör han sin praktik på Lago i Köpenhamn.

Köpenhamn är bäst i världen på mat just nu. Det är det nya Paris. Och jag vill vara runt den bästa maten för att bli så bra som möjligt. Emil Järvinen

 ?? PRIVAT PRIVAT ?? BRINNER FÖR DET.
PRIVAT PRIVAT BRINNER FÖR DET.
 ?? ?? NORDISKT. På Lago lagas moderna nordiska rätter med en filosofi om hållbarhet.
NORDISKT. På Lago lagas moderna nordiska rätter med en filosofi om hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland