Åbo Underrättelser

Nu finns boken om Panu och Sanna-Mari Kunttus paddlingsä­ventyr

» Bland annat om natur och fågelbestå­nd kan man läsa i den nya boken om paret Kunttus resa i Pentti Linkolas fotspår.

-

Kimitoöbor­na Panu och Sanna-Ma

ri Kunttu gjorde sommaren 2020 ett unikt kajakävent­yr från Salo till Björneborg, som även gick genom bland annat Kimitoöns skärgård.

Forsknings­resan tog dem sju veckor och de paddlade mer än tusen kilometer.

På vägen utforskade de fåglar och observerad­e förändring­ar i naturen, enligt samma metod som Pentti Linkola gjorde på 1970-talet från hundratals öar och skär.

Av de observatio­ner Kunttus samlade in under resan har de nu sammanstäl­lt en bok på finska: Kaikki luodon linnut – Kahden saaristotu­tkijan melontasei­kkailu Pentti Linkolan jäljillä (Alla skärets fåglar – Två skärgårdsf­orskares paddlingsä­ventyr i Pentti Linkolas spår).

Den utkom i slutet av maj och tar läsaren på en upptäcktsf­ärd genom den unika skärgården­s mångfaldig­a natur.

I boken framkommer också människans negativa inverkan på miljön, som lett till att skärgården­s mångfald försvagats i rask takt.

FÖRUTOM DET PRIMÄRA syftet med resan finns här förstås plats för äventyr och motgångar, som nyckfulla vindar och en tajt tidtabell.

– De stora vågorna ledde till att vi undet sju dagar inte kunde vara på sjön. Då hamnade vi efter i tidtabelle­n, och måste i stället paddla längre andra dagar. En dag arbetade vi i tjugo timmar, sade Sanna-Mari Kunttu i en ÅU-artikel i augusti 2020, strax efter avklarad resa.

Paret Kunttu har gjort kring 5 000 fågelobser­vationer under sin expedition och lagt märke till stora förändring­ar i fågelbestå­ndet.

Boken kommer att presentera­s i Dalsbruks bibliotek den 21 juni klockan 18. ● Panu Kunttu är skärgårdse­kolog och Sanna-Mari Kunttu är miljöplane­rare och vildmarksg­uide. De är bosatta i Dalsbruk.

 ?? ARKIV/EMILIA ÖRNMARK ?? I KASNÄS. ÅU träffade Sanna-Mari och Panu Kunttu under deras skärgårdse­xpedition sommaren 2020, då de pausade en stund i Kasnäs.
ARKIV/EMILIA ÖRNMARK I KASNÄS. ÅU träffade Sanna-Mari och Panu Kunttu under deras skärgårdse­xpedition sommaren 2020, då de pausade en stund i Kasnäs.
 ?? PRESSBILD ?? KLAR. Nu finns boken om SannaMari och Panu Kunttus forsknings­resa i skärgården med kajak.
PRESSBILD KLAR. Nu finns boken om SannaMari och Panu Kunttus forsknings­resa i skärgården med kajak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland