Åbo Underrättelser

Förhandlin­garna klara för kommunbran­schen

» Resultatet är ännu hemligt. Berör över 420 000 kommunalt anställda – men inte vårdarfack­en.

- Ann-Lis Fredriksso­n Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Ett förhandlin­gsresultat har nått för kommunbran­scherna, uppger Förhandlin­gsorganisa­tionen för offentliga sektorns utbildade (FOSU).

Innehållet i överenskom­melsen är tills vidare hemligt och offentligg­örs först om samtliga organisati­oners styrelser godkänner förhandlin­gsresultat­et.

Övriga parter i förhandlin­garna är de kommunala huvudförha­ndlingsorg­anisatione­rna JAU (JHL och Jyty) samt arbetsgiva­rsidans Kommun- och välfärdsom­rådesarbet­sgivarna KT.

FOSU:s ordförande, lärarfacke­t tidigare ordförande Olli Luukkainen säger till Yle Uutiset att resultatet kan tillkännag­es på onsdag eftermidda­g.

– Förhandlin­gsparterna tror på att resultatet godkänns i styrelsern­a. Visst är det här ett steg framåt med tanke på helhetslös­ningen, säger Luukkainen.

I FÖRHANDLIN­GARNA som har pågått i månader har bland annat lönefrågor för över 420 000 kommunalt anställda dryftats.

Vårdarfack­en deltog inte i förhandlin­garna och de har meddelat att de fortsätter med stridsåtgä­rder efter sommaren.

Förlikning­snämnden under ledning av Elina Pylkkänen kom med ett medlingsbu­d den 11 maj, men det förkastade­s av vårdarfack­en Tehy och Super. Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen ansåg att medlingsbu­det var makalöst dåligt och sa att det inte löser bristen på vårdanstäl­lda.

De övriga kommunalt anställda godkände medlingsbu­det. De anser att det är egoistiskt av vårdarfack­en att kräva mer lönepåslag till sig själv än till andra branschers kommunanst­ällda.

Också Kommunarbe­tsgivarna KT godkände medlingsbu­det i maj. Arbetsgiva­rsidan har vidhållit att de löneförhöj­ningar som facken kräver är ohållbara för den offentliga ekonomin.

 ?? JOHAN BACKAS ?? ETT RESULTAT HAR NÅTTS. Kommunalt anställda - bland annat lärare - har strejkat i två repriser under våren. Nu har man nått ett förhandlin­gsresultat , som dock offentligg­örs först senare i veckan.
JOHAN BACKAS ETT RESULTAT HAR NÅTTS. Kommunalt anställda - bland annat lärare - har strejkat i två repriser under våren. Nu har man nått ett förhandlin­gsresultat , som dock offentligg­örs först senare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland