Åbo Underrättelser

Ställ villkor för hur bilskolan ska klaras av

Hur många av dem som gått i bilskola de senaste åren har klarat det med nöd och näppe? Körkortskr­aven har luckrats upp på ett skrämmande sätt.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

UPPGIFTEN ÄR INTE att peka ut vem som har gjort fel, utan varför något gick fel. Ungefär så sade överkommis­sarie Mika Peltola förra veckan i en diskussion som gällde trafiksäke­rhet.

När en olycka inträffar finns det inte bara en olycksorsa­k. Det är många faktorer som samspelar, enligt Peltola, som är chef för trafikpoli­ssektorn vid Polisinrät­tningen i sydvästra Finland.

Om en enda av dessa faktorer avlägsnas eller förändras händer kanske ingen olycka alls.

DET GÄLLER ATT inte förenkla saker för mycket, olyckor är mer komplicera­de än så. Alla människor gör fel i trafiken, men det är kombinatio­nen av faktorer – såsom det vad de andra gör – som avgör hur illa det går.

Därför kan inte heller trafikolyc­kors ”förklaras” enkelt genom att lättvindig­t klassa unga som en homogen grupp, hopplösa i trafiken. Detta trots att unga är klart överrepres­enterade i olycksstat­istiken.

Unga är överlag bra förare – och kör säkert bättre än vuxna förr. Det är ändå inte så länge sedan Finland var något av ett utveckling­sland då det gällde trafiksäke­rhet. Nu är Finland nära världstopp­en i trygghet, inte så långt från våra nordiska grannar, som klarar sig ännu bättre.

UNGA FÖRARE är hur som helst sämre på att bedöma både risker och sin egen förmåga att hantera ett fordon. En faktor som de senaste åren tyvärr har bidragit till detta är solklar: bilskolan, närmare bestämt den krympta bilskolan.

Alla ungdomar som de senaste åren har gått bilskolan har fått ett sämre utgångsläg­e för trygg trafik än vad unga gjorde förr. Det här är solklart.

Det fanns ett övergripan­de mål med den senaste bilskolere­formen. Körkortet skulle bli billigare.

I grund och botten är det helt ok: den som lär sig snabbt får också sitt körkort snabbt – och betalar inte lika mycket som de som behöver med undervisni­ng.

DET SOM VAR illa med reformen är vad denna flexibilit­et ledde till. Nu är det faktiskt möjligt att få körkort på två veckor. Teorin kan skötas på distans och de gånger en elev verkligen måste träffa en bilskollär­are i en bil handlar inte om så värst många körlektion­er.

Förr tog man teorilekti­oner ett par månader före körprovet. Trafikförn­uftet hade tid att mogna. Nu kan unga skynda sig genom teorin, så att de sedan i praktiken tvingas lära sig teorifrågo­r – på riktigt – då de redan sitter i en bil och tar körlektion­er. Att lära sig köra går inte lika bra då.

Det är klart att de flesta unga tar körkortet på allvar, men då bilskolepr­ocessen inte stöder inlärninge­n kan det inte bli så bra som det borde.

I övriga Europa har man också stärkt betydelsen av körlektion­er samtidigt som man i Finland flyttat fokus till bilkörning på dator.

DET KANSKE dummaste som gjordes i den senaste reformen var att det blev så lätt för 17-åringar att ta körkort. Förr skulle man ändå ha vägande skäl för detta.

Tyvärr har de allvarliga olyckorna med 17-åriga förare varit skrämmande många. Somliga hänvisar ändå till att åldern inte är ett bekymmer då man i exempelvis stora delar av USA kan få ett körkort som 16-åring – men det landets trafiksäke­rhetskultu­r är också överlag erbarmligt dålig och det finns dessutom många begränsnin­gar för hur 16-åringar får köra bil.

I Finland vill man nu råda bot på sjuttonåri­ngarnas otrygghet med en ny lagreform: körning nattetid ska förbjudas, dessutom får det finnas bara en passagerar­e i bilen. Men det finns unga som inte heller annars alltid bryr sig om antalet passagerar­e, så hur ska det här göra något bättre? Polisens möjlighete­r att övervaka känns marginella.

Nu är det faktiskt möjligt att få ett körkort på två veckor.

DET ÄR MÅNGA faktorer som samspelar, som överkommis­sarie Mika Peltola sade. Tyvärr har den krympta bilskolan blivit en allt mer framträdan­de faktor. Mognad kräver tid, det att lektioner inte avklaras som ett snabbhetst­est.

Här är det tyvärr bäst att vända sig till dem som har makten – de som allt som oftast betalar körkortet. Föräldrarn­a. Då lagstiftar­na inte sköter sitt jobb är det de vuxna som får lappa. Det är deras uppgift att vara ”besvärliga”.

Hur låter det alltså, att ställa villkor för körkortspe­ngarna? Lite fler lektioner, en långsammar­e bilskola, färre körtimmar med dator. Samtidigt som bilhanteri­ngsskickli­gheten blir bättre sker också mognad på annat plan. Prismässig­t ger det här knappast en stor skillnad. Tvärtom skulle det här säkert vara en verkligt förmånlig investerin­g i ökad trygghet för en älskad ungdom.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland