Åbo Underrättelser

De byggde en fyr för jubilerand­e Åland

» Upphovsmän­nen hoppas den också symboliser­ar ett ljus i mörkret för människor som lider av demens

- Fredrika Fellman Nya Åland nyheter@aumedia.fi

Tomas Brunberg och Johnny Ahlström byggde en fyr för att fira Åland 100. Nu står havsfyren Helen på holmen Gränskärs klubb.

– Den har fått namn efter min mamma, säger Brunberg.

Från början var tanken att bara bygga en liten ledfyr nere vid stranden på holmen Gränskärs klubb i Järsö skärgård som Tomas Brunbergs familj äger.

– Men sedan när jag och Johnny Ahlström satt och spånade vidare kom vi på att Åland ju fyller 100 år och att vi då kanske skulle bygga en riktig havsfyr värd namnet, säger Brunberg.

EFTERSOM HOLMEN ligger intill småbåtsfar­et måste det först sökas tillstånd från Trafik- och kommunikat­ionsverket Traficom och därefter bygglov. Processen tog lite drygt ett år.

– Jag och Johnny tittade efter ritningar på fyrar som föll oss i smaken och hittade originalri­tningarna för Gråhara fyr utanför Helsingfor­s, säger Brunberg.

Ahlström har byggt flera andra byggnader på holmen och har vistats där mycket.

– Han har lagt ner ett jättestort jobb på fyren.

UNDER FYRENS kupol har konstnären Jonas Wilén målat en takmålning som återger Ålands historia. Namnet Helen har fyren fått efter Tomas Brunbergs mamma Helen Brunberg.

– Hon lider av demens och jag tänker att fyren kan symboliser­a ett ljus i mörkret för människor som lider av demens och deras anhöriga.

Fyren får inte blinka och är inte någon riktig fyr, men en relativt stark lampa ska installera­s i den som sedan ska lysa från och med sista veckan i juli och sedan året om. Fyrens stålkonstr­uktion är 6,5 meter hög och 19 till 20,2 meter bred.

 ?? NICLAS NORDLUND ?? FIXARE. Jonas Wilén, Johnny Ahlström som har byggt fyren och Tomas Brunberg utanför den färdigstäl­lda fyren.
NICLAS NORDLUND FIXARE. Jonas Wilén, Johnny Ahlström som har byggt fyren och Tomas Brunberg utanför den färdigstäl­lda fyren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland