Åbo Underrättelser

Kokain värt 20 miljoner smugglades till Finland

» Största delen av narkotikan hade gömts i en container med rödvinsfla­skor. Fem personer misstänks för grovt narkotikab­rott.

-

Härvan började nystas upp den 1 april då polisen blev vittne till händelser som väckte misstankar i Tranbacka i Helsingfor­s. De huvudmisst­änkta, en dansk och två svenska medborgare, sågs bära en stor sportväska med saker till en bil som var registrera­d i Nederlände­rna, säger undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie Marko Heinonen på Centralkri­minalpolis­en i ett pressmedde­lande.

– Händelsern­a var sådana att vi misstänkte att det var fråga om narkotikaa­ffärer. Då trion gick fram till bilen för att träffa föraren var väskan full, då de kom tillbaka var väskan tom.

EFTER MÖTET följde polisen efter trion till ett hotell i närheten och bilföraren till ett hotell i Böle i Helsingfor­s.

Alla fyra greps och husrannsak­an gjordes i hotellet lokaler och i bilen. I tvättstuga­n i det hotell där trion var inkvartera­d hittades 19 kilo kokain.

Också bilen fick en grundlig genomgång och i bakluckan hittades en gömma med 18 kilo kokain. Enligt förundersö­kningen var det meningen att narkotikap­artiet skulle föras till Sverige.

UTGÅENDE från meddelande­n mellan de misstänkta började detaljerna kring kokainaffä­rerna klarna. De huvudmisst­änkta hade kommit till Finland en dryg vecka innan narkotikaa­ffären på parkerings­platsen. Samma dag, den 22 mars, hade ett fraktfarty­g med containrar kommit till Nordsjö hamn.

Följande natt, den 23 mars, misstänks de huvudmisst­änkta ha brutit sig in i en container med rödvinsfla­skor. Enligt deras meddelande­n hade 204 kilo kokain gömts i containern. Polisen har fått reda på att containern hade kommit till Nordsjö från belgiska Antwerpen.

– Ingen av de misstänkta hade tidigare varit i Finland och enligt polisens utredninga­r var det enda syftet med besöket att hämta narkotikan i den container de informerat­s om i förväg. Trion hade fått hjälp med de praktiska arrangeman­gen av en finsk man, också han är misstänkt för grovt narkotikab­rott, säger Heinonen.

VÄRDET PÅ narkotikan som kom till Finland är i gatuhandel­n över 20 miljoner euro, om man räknar med ett pris på 100 euro per gram.

– En del av det beslagtagn­a partiet var mycket rent med en halt på ca 90 procent. Sannolikt hade narkotikan drygats ut före försäljnin­gen och då hade avkastning­en varit högre, säger Heinonen.

DE HUVUDMISST­ÄNKTA har varit häktade under hela förundersö­kningen. De är misstänkta för grova narkotikab­rott. Också den person i Finland som trion fick hjälp av och den person som tog emot partiet på 18 kilo narkotika är misstänkta för grovt narkotikab­rott. Förundersö­kningen lämnas nu till Södra Finlands åklagardis­trikt för åtalsprövn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland