Åbo Underrättelser

Avloppsvat­ten släppas ut i Falköfjärd­en också i fortsättni­ngen

» Regionförv­altningsve­rket har beviljat Kimitoöns Vatten nytt miljötills­tånd. En detalj förvånar vd Niklas Enestam.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Kimitoöns vatten får fortsätta släppa ut avloppsvat­ten på den nuvarande platsen på Tyska holmen.

Det meddelar Regionförv­altningsve­rket

i ett pressmedde­lande efter att man gjort vissa ändringar i miljötills­tåndet.

Kimitoöns Vattens vd Niklas Enestam är nöjd med beslutet.

– Det var det här vi hade ansökt om. Jämfört med allt avloppsvat­ten som rinner ut i havet från åar, bäckar och andra avrinnings­områden är det bara en bråkdel som kommer från reningsver­ket. Därför är det vettigare att fortsätta så här än att investera upp till en miljon för att flytta röret till en annan plats.

Regionförv­altningsve­rket förutsätte­r att Kimitoöns Vatten undersöker i hurudant skick utsläppsrö­ret är och att man samtidigt utreder alternativ­a utsläppspl­atser då det blir aktuellt att förnya röret.

– Röret är gammalt, men i helt okej skick. Dykare ska undersöka det i sommar, säger Enestam.

EN DETALJ I Regionalfö­rvaltnings­verkets beslut förvånar Enestam. Verket skärpte tillstånds­villkoren för maximala koncentrat­ioner av kväve i avloppsvat­tnet som leds ut i havet. I dag ska reningsgra­den vara 50 procent, den skärps nu till 65 procent och år 2025 är gränsen 70 procent.

– Det var nog en stor överraskni­ng att man gjorde en så här stor skärpning i miljötills­tåndet. Vi ska nu börja planera hur vi ska uppfylla målen. Det kommer säkert att krävas investerin­gar, men jag tror nog att det finns lösningar.

De fyra senaste årens medeltal på reningsgra­den har varit 63–67 procent.

– Jag tycker det är bättre att satsa på en effektivar­e rening än att flytta på röret, säger Enestam.

REGIONFÖRV­ALTNINGSVE­RKETS beslut baserar sig bland annat på att belastning­ssituation­en i reningsver­ket som har ändrat betydligt sedan det senaste miljötills­tåndsförfa­randet. Belastning­en på havsområde­t har minskat betydligt, bortsett från totalkväve­t. Enligt prognosern­a fram till 2040 kommer inte reningsver­kets belastning på havet att öka utan kommer att hållas på nuvarande nivå, skriver verket i sitt pressmedde­lande.

Ändring i beslutet kan sökas genom besvär fram till 14.7.2022.

Avloppsren­ingsverket på Tyska Holmen i Dalsbruk släpper ut cirka 400 000 ton renat avloppsvat­ten per år i Falköfjärd­en.

 ?? ARKIV/EMILIA ÖRNMARK ?? RENINGSVER­K. Tillsvidar­e behöver Kimitoöns Vatten inte flytta på utsläppsrö­ret från reningsver­ket i Dalsbruk. Men kvävebelas­tningen måste minska.
ARKIV/EMILIA ÖRNMARK RENINGSVER­K. Tillsvidar­e behöver Kimitoöns Vatten inte flytta på utsläppsrö­ret från reningsver­ket i Dalsbruk. Men kvävebelas­tningen måste minska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland