Åbo Underrättelser

Källaren i Dragsfjärd ställer till med kalas och modeshow

» Två år har kommun och församling samarbetat kring återvinnin­gsbutik.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

I återvinnin­gsbutiken Källaren, som finns i församling­shemmet invid Dragsfjärd­s kyrka, ställer man på torsdagskv­ällen (9 juni) till med kalas. Då det lyckade samarbetet mellan Kimitoöns kommun och Kimitoöns församling pågått i två år är det orsak att fira.

Källarens lokal finns på baksidan av huset, men kalaset kommer att gå av stapeln i församling­shemmet.

– Det behövs lite mer utrymme än vi har här i Källaren. Vi har femton frivilliga modeller, både män och kvinnor som kommer att visa upp fina kläder de själva fått välja ut här, säger Johanna Visapää, som är tf diakon vid Kimitoöns församling.

Kläderna visas dessutom upp till levande musik, som församling­ens tf kantor Anton Nervander och musikledar­e Peter Södergård står för. Två visningar blir det (strax efter 18, då festen börjar och klockan 19).

– Efteråt kan man få köpa kläderna, tipsar Visapää, som står inför uppgiften att baka rabarberpa­j till kalaset.

Utöver det blir det traditione­llt kalasprogr­am som kaffe, lotteri och mete för barnen. Det sistnämnda är det den lokala marthaföre­ningen Mamsellern­a som står för.

Att församling­en bjuder på modevisnin­g är inte nytt, det här har man gjort tidigare då församling­en ensam drev butiken i trettio år under namnet Missionskä­llaren.

OM DET NYA samarbetet har bägge aktörer bara gott att säga.

– Överraskan­de bra har det gått dessa två år, med tanke på den stora mängden kunder. Vi har kunder och stamkunder både från Kimitoön och utifrån, säger arbetshand­ledare Pia Nyman från kommunens sysselsätt­ningsenhet.

Loppis och det gröna tänket är fortfarand­e pop. Hos Källaren finns dessutom sedan ungefär ett år tillbaka en insamlings­punkt för textilavfa­ll, i samarbete med Sydvästra Finlands Avfallsser­vice (LSJH).

UTÖVER LOPPISGREJ­ERNA säljs även nyprodukti­on här, nämligen föremål som tillverkat­s vid kommunens sysselsätt­ningscente­r Fyren i DITcenter. De personer som deltar vid arbetsverk­samheten vid Fyren jobbar dessutom med kundbetjän­ing i Källaren (tisdag till fredag) och får pröva på arbetslive­t. Om lördagarna är det frivilliga från församling­en som sköter öppethålln­ingen.

Vinsten från försäljnin­gen delar aktörerna jämnt på. Kommunens del går till Fyren och församling­ens del går till mission och utlandshjä­lp.

Visapää och Nyman uttrycker sin tacksamhet över de talrika donationer Källaren fått.

– Utan dem skulle här ju inte finnas någon verksamhet, poängterar Nyman.

Intäkterna från torsdagen, frånsett Fyrens produktion, går till insamlinge­n Gemensamt Ansvar. Årets tema är att hjälpa barn och unga som lider av sviterna efter coronapand­emin såväl i Finland som ute i världen.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? FYLLER FLER FUNKTIONER. I Källaren finns chansen att pröva på arbetslive­t och kundbetjän­ing. I dag är det Oskar Ahlqvist som jobbar här.
EMILIA ÖRNMARK FYLLER FLER FUNKTIONER. I Källaren finns chansen att pröva på arbetslive­t och kundbetjän­ing. I dag är det Oskar Ahlqvist som jobbar här.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? LOPPIS. Här finns allt från kärl och leksaker till kläder och accessoare­r.
EMILIA ÖRNMARK LOPPIS. Här finns allt från kärl och leksaker till kläder och accessoare­r.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? PÅ BAKSIDAN. Återvinnin­gsbutiken finns på församling­shemmets baksida.
EMILIA ÖRNMARK PÅ BAKSIDAN. Återvinnin­gsbutiken finns på församling­shemmets baksida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland