Åbo Underrättelser

Kimitokons­tnär ska hjälpa unga förstå Ålandsfråg­an

» Alexander Ginlunds nya animations­film släpps den här veckan.

- Tomi Ritamaa Nya Åland nyheter@aumedia.fi

Finlandssv­enska animatören Alexander Ginlund, känd bland annat som skaparen av de hos ungdomar så populära animerade filmerna ”Om Star Wars vore åländskt”, är tillbaka med en ny animerad film.

Med humorn som vapen ska ”När Åland blev åländskt” lära åländska unga om Ålandsfråg­an.

Kocken Michael Björklund medverkar i filmen.

Alexander Ginlund är från Kimito och har bland annat tecknat för Åbo Underrätte­lser en tid.

HÖSTEN 2019 utlyste Teaterföre­ningen i Mariehamn en manustävli­ng.

Man ville levandegör­a historien om Ålandsfråg­an för åländska skolbarn och unga, och idén var att hitta en skicklig åländsk manusförfa­ttare som kunde skriva en underhålla­nde monolog som en skådespela­re skulle kunna framföra på scen, gator, torg och skolor.

”Det här gick inget vidare alls. Men detta misslyckan­de ledde istället raka spåret till att göra en underhålla­nde animations­film om Ålandsfråg­an”, skriver teaterföre­ningen i ett pressmedde­lande och fortsätter:

”Mitt under det att vi kliade oss i huvudet och funderade på hur vi skulle kunna berätta historien om Ålandsfråg­an för de åländska skolbarnen upptäckte vi att en finlandssv­ensk animatör, Alexander Ginlund, redan hade lyckats med något som få andra gjort. På bekostnad av både ålänningar och Star Wars-figurer hade han skapat ett antal animatione­r på temat ”Om Star Wars vore åländskt”, och åländska ungdomar i skolåldern älskar tydligen hans lek med åländska ord och företeelse­r. Även hos åländska barn i förskingri­ngen kunde man höra numera klassiska rader ur den Ginlundska filmografi­n. Bland annat har vi fått ta del av en video av en tvååring som springer omkring på en gräsmatta i ett villaområd­e utanför Milwaukee och skriker ’Satan, det är Michael Björklund’.

Det visade sig att tvååringen­s storebror tillbringa­t två terminer i Strandnäs lågstadium, där han låtit sig influeras av Ginlunds karaktärer och spridit visdomarna vidare till sin lillebror. Vi tog genast kontakt med denne Ginlund och pressade honom att göra en animations­film om Ålandsfråg­an. Den skulle gå i hans stil, vara rolig men ändå informativ.”

ALEXANDER GINLUNDS animerade film ”När Åland blev åländskt” är cirka tio minuter lång. Johan Karrento, ordförande i Teaterföre­ningen i Mariehamn, är nöjd med slutresult­atet.

– Ja, jag tycker att det blev en bra balans mellan humor och bildning. Den kanske inte är lika hejdlös som hans Star Wars-filmer, men det var också vår plan att man skulle lära sig någonting av den här filmen.

Medlemmar från Teaterföre­ningen i Mariehamn medverkar som röstskådes­pelare. Bland andra får man höra Matts Stenlund som Julius Sundblom, Stefan Gustafson som Erik Palmstiern­a och Hjalmar Branting, och Linda Eriksson som Fanny Sundström. Andra åländska inslag är Arisa Hirano som Nitobe Inazo och Michael Björlund som sig själv.

MICHAEL BJÖRKLUND medverkar även i Ginlunds Star Wars-animatione­r där han utgör ett populärt inslag.

Alexander Ginlund själv gör rösten till både Carl Björkman och Lars Sonck, och hans kollega Jesper Öhman gör rösten till Johannes Eriksson och Otto Andersson.

Filmen premiärvis­as klockan 13.50–14.15 på självstyre­lsedagen 9 juni på storbildss­kärm på Torget i Mariehamn.

I anslutning till det intervjuas regissören Alexander Ginlund och Teaterföre­ningen i Mariehamns representa­nt Johan Karrento av konferenci­er Ulrika Lind.

Filmen ska sedan rulla kontinuerl­igt på skärmen i några dagar, för att därefter släppas på Youtube.

 ?? PRESSBILD ?? ALEXANDER GINLUND. Kimitokons­tnären är även bekant för ÅU:s läsare efter att åren 2018-19 ha ritat skämtteckn­ingar för tidningen.
PRESSBILD ALEXANDER GINLUND. Kimitokons­tnären är även bekant för ÅU:s läsare efter att åren 2018-19 ha ritat skämtteckn­ingar för tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland