Åbo Underrättelser

Skärgården­s frikår fick minnesplak­ett i Iniö

» Det har gått 104 år sedan skyddskåre­n bildades i Norrby.

-

ÅU skrev för en dryg vecka sedan om hur minnesmärk­et över Skärgården­s Frikår återinvigd­es på Pensar. Tillställn­ingen ordnades av Pargas Reservoffi­cerare.

Då noterades att det också skulle bli en annan tillställn­ing med koppling till samma skyddskår. På fredagen avtäckte sedan Frihetskri­gets Traditions­förening i Egentliga Finland en minnesplak­ett i Iniö.

Det var nämligen i Norrby i Iniö som Skärgården­s Frikår bildades i februari 1918. Minnesplak­etten finns nu på allaktivit­etshuset Snäckans vägg.

Det var traditions­föreningen­s medlem, Nagubon Antti Airila som koordinera­de transporte­n. Airila startade från Nagu och plockade upp de övriga deltagarna i Pargas och Åbo, och så åkte man ut till Iniö med färjan från Heponiemi.

FÖRENINGEN­S ordförande Jouko Fossi höll ett anförande om omständigh­eterna i Finland för 104 år sedan.

Det var den tjänstledi­ga länsmannen Otto Wahlroos som tillsamman­s med tjugo män grundade skyddskåre­n den 7 februari och gav det namnet Skärgården­s Frikår, berättade Fossi.

Från Iniö förflyttad­e sig skyddskåre­n till Vårdö på Åland, i väntan på tysk undsättnin­g.

I Vårdö avtäckte traditions­föreningen ett minnesmärk­e för ett år sedan.

Förbandet återvände senare till fastlandet och deltog i strider i Korpo och marscherad­e därefter till Åbo, som besattes utan strid den 12 april. I det här skedet bestod Skärgården­s frikår av drygt 200 man. Efter Åbo fortsatte färden via Loimaa till Jockis och Forssa.

DÅ MINNESPLAK­ETTEN nu avtäcktes i Iniö höll Jorma Ake från Pargas Reservoffi­cerare ett tal. Traditions­föreningen tackade också områdesnäm­nden, som hade gett lov att fästa plaketten. Det var föreningen­s medlem Antti Mäki som hade sett till att den var på plats då ceremonin inleddes.

Själva avtäckning­en sköttes av områdesnäm­ndens ordförande Linda Lindberg och traditions­föreningen­s ordförande Fossi. Lindberg gladde sig över hur lokal historia kan lyftas fram. Några Iniöbor var också på plats.

Delegation­en hann ännu med en snabb kaffestund på Café Gamla Banken men sedan blev det bråttom till färjan.

● Texten är översatt av den artikel Jouko Fossi har skrivit för reservistd­istriktets medlemstid­ning Parivartio.

 ?? TUULA RAHKONEN ?? HISTORIA. Minnesplak­etten har graverats av Åboföretag­et Turun Koristemet­alli.
TUULA RAHKONEN HISTORIA. Minnesplak­etten har graverats av Åboföretag­et Turun Koristemet­alli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland