Åbo Underrättelser

Så mycket kostar tax-freen klimatet

» Forskare föreslår: Färre färjstopp på Åland.

- Heidi Hendersson Nya Åland nyheter@aumedia.fi

Att ta bort de åländska hamnstoppe­n helt skulle minska passagerar­fartygens koldioxidu­tsläpp med upp till nästan 30 procent. Det konstatera­r sjökapten Mikko Heikkilä, som i sin forskning vid Yrkeshögsk­olan Novia har tittat närmare på sjöfartens klimatpåve­rkan år 2020, där färre stopp på Åland är en av hans rekommenda­tioner.

– Jag vet att det är en politiskt känslig fråga. Jag förstår detta absolut, men om vi ska vara helt ärliga är det inte helt resonligt med flera fartyg som gör ett några minuters stopp på Åland varje dag.

Han hänvisar då till ”kub-regeln” som gör gällande att om ett fartyg fördubblar sin hastighet så ökar bränsleför­brukningen åtta gånger. I dag står sjöfarten för cirka 2,7 procent av utsläppen i världen, men enligt Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en IMO kommer utsläppen att öka mellan 50 och 250 procent till 2050 om inte förändring­ar görs.

– De senaste åren har utsläppen ökat och den globala handeln ökat. Orsaken är att de enda kraven som ställs på rederierna är att minska koldioxidi­ntensitet, det vill säga mindre koldioxid per transporte­rat ton. Ingen addressera­r de absoluta utsläppen, säger Heikkilä.

Om vi ska vara helt ärliga är det inte helt resonligt med flera fartyg som gör ett några minuters stopp på Åland varje dag. Mikko Heikkilä

DET ENKLASTE sättet att minska koldioxidi­ntensitete­n är att bygga större fartyg och lasta dem mer. Bara i Östersjön har koldioxidi­ntensitete­n förbättrat­s med 20 procent mellan 2006 och 2018, men de totala koldioxidu­tsläppen har bara minskat med 6 procent enligt uppgifter från Helcom, det styrande organet för konvention­en om skydd av Östersjöom­rådets marina miljö

– Om inget görs så är detta framtiden.

Men det görs saker. Heikkilä framhåller bland annat EU:s klimatpake­t som även sätter press på sjöfarten samt det faktum att rederierna själva uppmärksam­mar problemet, även om det där finns risk för så kalllad ”greenwashi­ng”.

– Problemet vi har är att alla spelar samma spel. Vi har varven, rederierna, maskintill­verkarna, facken… De har alla ett stort inflytande. Det finns en gemensam röst som försöker tona ned problemet.

Han tar som exempel svaveldire­ktivet som kom 2015 som orsakade ramaskri i industrin.

– Det sades att det skulle förstöra branschen, men det gjorde det inte.

Han ställer sig också tveksam till att rederier kallar sina fartyg för ”de mest miljövänli­ga”.

– Det skulle du aldrig låta en biltillver­kare komma undan med idag.

HAN VILL ATT dessa nya gröna fartyg granskas bättre. Han tar som exempel de tre nya Östersjösa­tsningarna, Glory, Mystar och Aurora Botnia, som drivs på LNG, ett bränsle som ofta lyfts fram som miljövänli­gt och klimatsmar­t. Detta bränsle används idag också av Megastar och Viking Grace.

– Men då nämner man inte metanläcka­n. Om du bränner gas i en vanlig maskin så kommer en del av det att läcka ut. Metan är värre för klimatet än koldioxid.

Han framhåller att LNG är bra för luftkvalit­eten, men att satsningar ofta just har två sidor.

– Det var som när man införde svavelgrän­serna, då började många använda scrubbers. Men sen pumpade det rakt ut i havet, så man flyttade bara problemet. När du tittar på teknologis­ka lösningar så finns det oftast en avigsida.

HAN SKULLE istället hoppas att Östersjöre­derierna skulle använda sig av batterier.

– I alla fall om man talar om trafik på kortare sträckor, som från Finland till Åland. Detta kunde elektrifie­ras helt och hållet, redan nu.

Han tror också på vätgas i framtiden.

– Men då måste vi se till att vi har tillräckli­gt med grön el för att producera den hållbart.

Men det största problemet i teknisk väg är fartygens livslängd.

– Om du tittar på de fartyg som kommer ut nu så kommer de vara i trafik i minst 28 år.

Det betyder att man inte kan vänta med nya innovation­er till nybyggen, de måste kunna inkorporer­as i den nuvarande flottan.

– Målet är att sjöfarten ska vara nere i noll utsläpp år 2050. Om vi bara skjuter fram problemet så förlorar vi.

MEN HUR är det då med hastighete­n, där man verkar kunna göra en stor skillnad i utsläpp? Kan man inte införa hastighets­begränsnin­gar?

– Om man sätter begränsnin­gar

bara på en del av rutten så kommer rederierna köra snabbare på resten. Det här är sant till exempel för Åbo-Stockholm, där det finns fartbegrän­sning i Stockholms skärgård.

Förutom att optimera eller sänka hastighete­n, använda alternativ­a bränslen eller energikäll­or så listar Heikkilä även höjda bunkeravgi­fter och effektmins­kning som sätt att minska utsläppen.

Vilken av dessa är rederierna mest positiva till?

– För att vara ärlig, den enda saken som kommer fungera är att sätta en skatt på utsläppen. Om du tvingar dem att betala så optimerar de trafiken.

Han konstatera­r att sjöfarten redan nu får mycket stöd och subvention­er och att man kunde sätta fler miljökrav på dessa.

– Inte mycket av stödet tar i beaktande miljöaspek­ter. Kanske vi borde skifta det paradigmet lite.

MEN EN AV DE stora slutsatser­na i hans forskning, som publicerad­es 2020 på Yrkeshögsk­olan Novia, när det kommer till utsläppsmi­nskning i Östersjön är att man måste diskutera Ålands-stoppen.

– Det här är den sak jag och min handledare fått mest frågor kring. Jag förstår att ni behöver ha bra förbindels­er, men inte alla är till för transport. Jag har inte tittat jättenoga på statistike­n för resenärer, men det är många som kommer via Mariehamn på picnick-kryssninga­r, alltså att de inte ens stiger iland i Mariehamn.

Hans forskning visar att Tallink-Siljas båtar kör upp till 87 829 nautiska mil varje år och Viking Lines fartyg upp till 92 548. Utan stoppet i Mariehamn skulle de köra upp till 6 727 mil färre och bränslemin­skningen skulle kunna bli så mycket som 60 1363 ton. Den kortare rutten skulle innebära mer restid för sträckan och lägre hastighet, vilket skulle innebära en ännu större minskning av utsläppen. Allt som allt konstatera­r Heikkilä att så mycket som 29,1 procent koldioxidu­tsläpp skulle sparas varje dag om fartygen inte behövde stanna på Åland.

– Den speciella statusen av Åland som skattefri zon borde revideras eller så borde reglerna för tax-freen ändras från en miljömässi­g ståndpunkt, avslutar Heikkilä.

● Kubregeln: Om ett fartyg fördubblar sin hastighet så ökar bränsleför­brukningen åtta gånger. En tio procentig ökning i hastighete­n resulterar i 33 procents höjning i bränsleför­brukningen. En 10 procentig minskning av hastighete­n leder till en 27 procentig minskning i bränsleför­brukning.

 ?? MARIA THÖLIX ?? FRAMTIDEN? Om man ska lyssna på sjökapten och forskaren Mikkö Heikkilä, så kan det bli å här tomt i Mariehamns hamn i framtiden – för klimatets skull.
MARIA THÖLIX FRAMTIDEN? Om man ska lyssna på sjökapten och forskaren Mikkö Heikkilä, så kan det bli å här tomt i Mariehamns hamn i framtiden – för klimatets skull.
 ?? PRIVAT ?? MIKKO HEIKKILÄ. Sjökapten och forskare.
PRIVAT MIKKO HEIKKILÄ. Sjökapten och forskare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland