Åbo Underrättelser

Lärarna är nöjda med nytt kollektiva­vtal

-

KOMMUNER. Förhandlin­garna om nya kollektiva­vtal inom kommunsekt­orn har avslutats. Parterna har kommit överens om ett treårigt avtal där nivån på löneförhöj­ningarna är högre än vad man har avtalat om i exportsekt­orn och i andra kollektiva­vtal inom privatsekt­orn. Ett långt avtal tryggar en lång arbetsfred och ger stabilitet i ekonomiskt osäkra tider, säger Finlands svenska lärarförbu­nd i ett pressmedde­lande.

– Efter en lång och utmanande vår är vi nöjda att äntligen ha nått en lösning och att det nu kan råda arbetsfred. Lärarfacke­t har aktivt och konstrukti­vt sökt lösningar och kompromiss­er, och våra medlemmars engagemang och solidarite­t har spelat en viktig roll i arbetet, säger FSL:s förbundsor­dförande Inger Damlin.

Också FSL:s ombudsman Jens Mattfolk är nöjd med förhandlin­gsresultat­et.

– Det har varit en exceptione­ll avtalsrund­a. Efter en historisk lärarstrej­k, en tillsatt förlikning­snämnd och många svängar i långdansen har vi nu ett avtal. Avtalet signalerar att den offentliga sektorns arbete värdesätts och utveckling­en där den privata sektorns löner ständigt drar ifrån får nu ett stopp i och med avtalet. Det är viktigt att attraktion­skraften inom undervisni­ngsbransch­en bibehålls och stärks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland