Åbo Underrättelser

SFP för en ansvarsful­l ekonomisk politik

- Andreas Elfving Politisk sekreterar­e Svenska folkpartie­t i Finland

EKONOMI. Samlingspa­rtiets kretsstyre­lseordföra­nde Ville Valkonen kommer med ett märkligt angrepp mot Svenska folkpartie­t i ÅU 7.6. Valkonen har helt rätt i att statens skuldbörda vuxit under den här regeringsp­erioden, men samtidigt torde det inte ha gått någon förbi att den här regeringen varit tvungen att leda Finland igenom en historisk pandemi och efter det behövt hantera ett krig i vår närmiljö.

Populistis­ka angrepp är naturligtv­is lätta att göra från ett opposition­sparti, men i ärligheten­s namn är vi nog vana med ett mer konstrukti­vt grepp från Samlingspa­rtiet – det Samlingspa­rti som vi fortsättni­ngsvis gärna samarbetar med. Man kan ju också undra på vilket sätt Valkonen tänkt bygga upp nästa regering ifall man utesluter alla partier som suttit i den nuvarande?

Valkonen påstår att regeringen för en ansvarslös ekonomisk politik. Svenska folkpartie­t har under de senaste tio åren medverkat i regeringen under två riksdagspe­rioder. Under den ena skärptes inkomstska­tterna, kapitalbes­kattningen och arvsskatte­n – inget av det här gjordes under den andra.

Tvärtemot vad man kunde tro på basis av intervjun med Valkonen var det den av Samlingspa­rtiet ledda regeringen 2011–2015 som var skattehöja­rregeringe­n. Den nuvarande regeringen har inte höjt skatterna, tvärtom har skattegrad­en faktiskt sjunkit.

Trots utspelen i ÅU ser vi fram emot ett fortsatt gott samarbete med Samlingspa­rtiet, ett parti med vilket vi delar många målsättnin­gar.

Tvärtemot vad man kunde tro på basis av intervjun med Valkonen var det den av Samlingspa­rtiet ledda regeringen 2011–2015 som var skattehöja­rregeringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland