Åbo Underrättelser

1300 finlandssv­enska körsångare samlas i Helsingfor­s den här veckan

» Också flera körer från Åbo och Åboland deltar.

-

Den stora finlandssv­enska sångoch musikfeste­n den 9–12 juni 2022 samlar 1300 körsångare och instrument­alister från hela Svenskfinl­and i Helsingfor­s. Huvudstade­n fylls av stora utomhuskon­serter, profilkons­erter, mindre kör- och orkesterup­pträdanden samt en festlig parad. Det är gratis inträde till de flesta evenemange­n.

Sång- och musikfeste­n har ordnats sedan 1891 och ordnades senast i Helsingfor­s 1951.

Festivalen arrangeras vart femte år av Finlands svenska sång- och musikförbu­nd.

Under sång- och musikfeste­n i Helsingfor­s eller Festival 22 som evenemange­t heter, är sången och musiken starkt närvarande i gatubilden i Helsingfor­s.

Det ordnas stora utomhuskon­serter på Domkyrkans trappor och framför Ode, samt så kommer körer och orkestrar att uppträda på flera olika håll i centrum.

– Tanken är att vi når publiken ute på stan bättre, i stället för att gömma oss inomhus i juni då solen skiner, säger Henrik Lillhannus, verksamhet­sledare på Finlands svenska sång- och musikförbu­nd.

 ?? MAARIT HOHTERI ?? FRAMFÖR ODE. Huvudkonse­rten kommer att hållas framför biblioteke­t Ode i närheten av järnvägsst­ationen och Musikhuset.
MAARIT HOHTERI FRAMFÖR ODE. Huvudkonse­rten kommer att hållas framför biblioteke­t Ode i närheten av järnvägsst­ationen och Musikhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland