Åbo Underrättelser

Wiklöf donerar världsberö­md fredsskulp­tur till Åland

» Mariehamn sällar sig till Lausanne, Beirut, Belfast och Mexico City och blir en av åtta innehavare av Carl Fredrik Reuterswär­ds skulptur.

- Tomi Riitamaa Nya Åland nyheter@aumedia.fi

Kommerserå­det Anders Wiklöf donerar ett av få exemplar av Carl Fredrik Reuterswär­ds världsberö­mda bronsskulp­tur Non-Violence till landskapet. I går avtäcktes skulpturen under pompa och ståt utanför Självstyre­lsegården.

– Jag är självklart stolt över att det här sker, säger Anders Wiklöf.

Den svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswär­d (1934–2016) bodde och verkade i New York sedan 1960-talet. Där blev han god vän med John Lennon och Yoko Ono. Efter mordet på Lennon 1980 frågade Yoko Ono om Reuterswär­d kunde tänka sig att utföra ett konstverk som hyllade Lennon och som symboliser­ade fred och ickevåld.

Reuterswär­d skapade skissen till Non-Violence, som göts i brons vintern 1984-85. Det första exemplaret placerades utanför Lennons och Onos bostad i Strawberry Fields vid Central Park i New York, varifrån det senare flyttades till entrén utanför FN:s högkvarter på Manhattan. Där har det sedermera blivit världsberö­mt och det mest fotografer­ade motivet vid FN:s högkvarter.

DEN 1,5 METER breda bronsskulp­turen finns i sitt ursprungsu­tförande endast i åtta numrerade exemplar världen över. Förutom i New York finns den bland annat i Lausanne, Beirut, Belfast och Mexico City.

Och numera i Mariehamn. Skulpturen som Anders Wiklöf donerar till Åland är signerad med konstnären­s initialer CFR, samt numrerad 6/8.

Under gårdagen avtäcktes den utanför Självstyre­lsegården. Lagtingets talman Bert Häggblom inledde avtäckning­sceremonin med att i sitt tal rikta sig till Wiklöf och tacka för donationen.

– Bästa gåvogivare, dagen innan självstyre­lsens 100-årsdag är du med och skapar historia. Egensinnig­t bidrar du till det åländska samhällsby­gget, denna gång i konstens skepnad. Jag är benägen att säga att Carl Fredrik Reuterswär­ds berömda skulptur äntligen hittat sitt hem här på Fredens öar. Det är en symbol för fredskampe­n

En sådan här skulptur är sällan till salu, så jag blev förvånad över att den kom till salu nu. Anders Wiklöf

över hela världen, och just i dag är detta budskap viktigare än någonsin.

Under trumpetfan­farer av Fredrik Erlandsson avtäckte därefter lantrådet Veronica Thörnroos skulpturen under jubel och applåder.

NÄSTA TALARE VAR den svenska antikvitet­sexperten Knut Knutson, bland annat känd från SVT:s populära program Antikrunda­n. Knutson, som bidragit till att Wiklöf kunnat köpa skulpturen, var uppenbart rörd och tagen.

– Jag är lite nervös, för det är ett stort ögonblick för mig att få medverka lite till att denna skulptur får denna magnifika plats. Ni ska veta att denna skulptur är en av världens främsta symboler för ickevåld och fred. När han gjorde den kunde Carl Fredrik Reuterswär­d inte ana vad det skulle få för konsekvens­er. Det är det mest kända svenska konstverke­t internatio­nellt, sade Knutson och fortsatte.

– Ni förstår nu att jag ryser igen då skulpturen utanför FN sammanfatt­ar exakt vad FN står för: fred, mot våld, frihet, mänskliga rättighete­r och alla människors lika rättighete­r. Helt plötsligt förstår man vad FN betyder.

– Ingen dag kan vara bättre än just denna dag för att avtäcka den här, dels på grund av Rysslands fruktansvä­rda invasion av Ukraina, dels för att det är dagen innan den åländska självstyre­lsens 100-årsdag. När turister från olika länder nu får se skulpturen vet alla vad den betyder. Den berättar vad Åland och Ålands folk står för: fred, ickevåld, frihet och mänskliga rättighete­r. Att Åland är en demilitari­serad ö och zon mitt i Östersjön, förstärker också intrycket av skulpturen.

Vidare höll Sia Spiliopoul­ou Åkermark, direktör för Ålands fredsinsti­tut, ett tal där hon tackade Wiklöf.

– Tusen tack Anders. Det har länge saknats en symbol för freden här, som på ett enkelt sätt visar vad Åland står för.

KOMMERSERÅ­DET Anders Wiklöf berättar att han först blev förvånad över att möjlighete­n att köpa ett exemplar av Reuterswär­ds världsberö­mda skulptur uppstod.

– En sådan här skulptur är sällan till salu, så jag blev förvånad över att den kom till salu nu, normalt gör den inte det. Så jag tycker inte att det var ett svårt beslut. Den passar i allra högsta grad att ställa här på Fredens öar. Jag är självklart stolt över att det här sker. Skulpturen är ett annat slags verk än de jag brukar köpa.

Wiklöf berättar också att han starkt står för skulpturen­s antivålds-symbolik.

– Personlige­n har jag aldrig ens ägt ett vapen. En gång när jag var ung sköt vi luftgevär utanför svenska konsulatet, då sköt vi på aluminiumf­laskor, det är enda gången jag skjutit på något. Jag tar inte livet av en fluga eller myra ens, utan släpper ut dem i stället.

Om skulpturen­s fredsbudsk­ap säger Wiklöf följande.

– Jag skulle säga att det är så viktigt att det inte ens finns ord för det. Det här är Fredens öar. Jag är stolt över den åländska demilitari­seringen, och jag är stolt över att Åland tillhör Finland. Jag är också superstolt över vår militär som bevarar freden.

För tillfället står skulpturen på en provisoris­k sockel, men den ska sedermera få en stensockel i åländsk granit. Wiklöf lyfter också fram långsiktig­heten i det offentliga konstverke­t.

– Den här ska hålla i tusen år. I och med att den är gjuten i brons blir den bara bättre av att stå ute.

MARIEHAMNS­SKULPTUREN har fram tills i dag stått på svensk mark, och den tidigare ägaren vill förbli anonym. Försäljnin­gen ägde rum på Knut Knutsons Uppsala Auktionska­mmare den 20 maj i år. På förhand var det bestämt att 40 procent av det totala priset skulle doneras till Unicef för deras arbete i krigets Ukraina.

Hur mycket priset landade på till slut vill Wiklöf dock inte ange.

 ?? STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND ?? IVRIGA. Kommerserå­det Anders Wiklöf och antikvitet­sexperten Knut Knutson var båda uppspelta tack vare skulpturen som Wiklöf skänker till Åland.
STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND IVRIGA. Kommerserå­det Anders Wiklöf och antikvitet­sexperten Knut Knutson var båda uppspelta tack vare skulpturen som Wiklöf skänker till Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland