Åbo Underrättelser

Nådendals musikfests­pel har nästan trettio konserter

-

Nådendals Musikfests­pel pågår som bäst, och under festspelen uppträder totalt 200 personer och det ges 27 konserter under tolv dagars tid.

Det ordnas också evenemang för barn, nämligen Barnens musikfests­pel (9–12.6) samt musiklägre­t Vallis Gratiae 11–18.6.

Arrangörer­na beskriver årets festspel som ett verkligt musikalisk­t fyrverkeri. Det går att ordna konserter med publik igen och festspelen firas också genom Arto Noras, som grundade dem och som har varit konstnärli­g ledare för festspelen i alla 42 år som de har ordnats.

Nästa sommar tar Elina Vähälä över som konstnärli­g ledare.

I DAG TORSDAG 9.6 uppmärksam­mas Arto Noras 80 års jubileum med konserten ”Onnea Arto 80! Ystävät lavalla.”

Tretton solister uppträder med Åbo filharmoni­ker under ledning av Ralf Gothoni och Okko Kamu.

På fredag 10.6 blir det danser med stjärnor, ”Tansseja tähtien kanssa”, från olika århundrade­n i Nådendals kyrka och i Nådendals bad uppträder en kvartett, Uusi kipparikva­rtetti.

På lördag 11.6 blir det eftermidda­gskonserte­r i kyrkorna i Askais och Merimasku och på kvällen uppförs ”Pohjoinen ulottuvuus – tribuutti Jaakko Kuusistoll­e”, en hyllning till Jaakko Kuusisto i Nådendals kyrka.

Kuusisto, som avled i februari, uppträdde i många år på Nådendals musikfests­pel. Den första halvan av konserten består av hans verk, medan den andra halvan består av verk av nordiska kompositör­er, som Grieg, Sibelius och Berwald. Kuusistos verk uppförs bland annat av hans bror violiniste­n Pekka Kuusisto.

Kompositör­en Kalevi Ahos sex minuter långa verk ”Le Tombeau de J.K.” till minne av Jaakko Kuusisto uruppförs också under konserten.

PÅ SÖNDAG 12.6 blir det konsertkry­ssning till Själö och på eftermidda­gen blir det konsert i Reso kyrka med såväl inhemska som utländska toppartist­er.

På söndag kväll ägnas kvällen i Nådendals kyrka åt den samtida kompositör­en Krzysztof Penderecki, som avled på våren 2020. Han var en stor vän av Nådendals musikfests­pel och känd bland annat för sin filmmusik till skräckfilm­er.

Till hans minne har det planterats träd runt om i världen på platser som hade stor betydelse för honom.

I Nådendal kommer man att plantera en ek till hans minne. Den överräcks av den polska staten till Nådendal under konserten och planteras i parken vid kyrkan.

I plantering­sceremonin medverkar Polens ambassadör Piotr Rychlik och Penderecki­s änka och dotter.

På måndag 13.6 gästspelar Nådendals musikfests­pel i Åbo. På eftermidda­gen blir det konsert i Sibeliusmu­seum.

Tanken är att den som till exempel är på väg hem från jobbet ska kunna sticka in och ta del av konserten, som räcker en timme. Verk av Sibelius uppförs.

Det kompletta programmet hittas på festspelen­s webbsida.

 ?? PRESSBILD ?? NÅDENDALS MUSIKFESTS­PEL. Närmare trettio konserter utlovas bland annat i Nådendals kyrka och andra kyrkor i trakten.
PRESSBILD NÅDENDALS MUSIKFESTS­PEL. Närmare trettio konserter utlovas bland annat i Nådendals kyrka och andra kyrkor i trakten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland