Åbo Underrättelser

Bönderna oroar sig för prisökning­en

-

Potatissäs­ongen är i gång och största delen av den potatis som säljs tas nu upp i Houtskär, Nagu, Rimito och Merimasku. Den här veckan ökar också potatisupp­tagningen i Letala, skriver Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r MTK i ett pressmedde­lande.

Bönderna oroar sig för vädret men speciellt lönsamhete­n. Produktion­spriserna har ökat (gödsel, bränsle, gasväv och plast).

Enligt MTK har priserna stigit med så mycket som 20 procent sedan i fjol.

Priserna väntas fortsätta stiga vilket kan påverka även de kommande åren, skriver MTK.

– Inledninge­n av skördesäso­ngen är avgörande för tillgången till nypotatis de följande åren. Om intäkterna av försäljnin­gen inte tilllåter anskaffnin­g av produktion­smaterial för nästa år så kommer potatisare­alen att minska. Trycket på lönsamhet förvärras av inflatione­n, som för många andra också. Man får mindre för euron, säger Pontus Franzen från Nagu, ordförande för MTK:s kommitté för nypotatis, i pressmedde­landet.

Odlingssäs­ongen började lite senare än vanligt i år men största delen av nypotatiss­körden kommer att finnas lagom till midsommar.

MTK hoppas också att det ökade utbudet av inhemsk potatis ska avspeglas i på marknaden och att det inte ska bli leveransfö­rseningar från lagren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland