Åbo Underrättelser

VR:s biljetter har blivit billigare

» Ny rapport visar att passagerar­e har sparat 80 miljoner euro.

- Ellen Forsström Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Billigare bussbiljet­ter har dragit ner VR:s biljettpri­ser. Också Helsingfor­sregionens trafik HRT:s kostnader har sjunkit som följd av ökad konkurrens inom persontraf­iken.

Mellan 2014 och 2019 avreglerad­es fjärrtrafi­ken med bussar, vilket ledde till att priset på bussbiljet­ter för långa sträckor sjönk med 25 procent. VR reagerade på det här med att sänka sina priser med omkring 20 procent, visar Konkurrens- och konsumentv­erket KKV:s nya rapport.

Årligen har det här betytt att passagerar­e har sparat omkring 80 miljoner euro i biljettutg­ifter.

Det här betyder dock inte att lönsamhete­n blivit sämre för VR. Tvärtom, bolaget har svarat på konkurrens­en genom att effektiver­a sin egen verksamhet och minska sina kostnader.

– Att öppna för konkurrens kan ha olika effekter beroende på marknad. När busstrafik­ens fjärrtrafi­k öppnades för konkurrens, ledde det till betydande minskning av konsumentp­riserna för både buss och järnväg, säger Riku Buri som är ledande ekonom på KKV i ett pressmedde­lande.

Också Helsingfor­sregionens trafik HRT:s kostnader har dalat efter konkurrens­utsättning mellan 2018 och 2020. HRT har färre konkurrent­er, men hotet om konkurrens tros ha inverkat på HRT.

Deras kostnader har sjunkit med omkring 40 procent, vilket har sparat 25–30 miljoner euro i skattebeta­larnas pengar.

OCKSÅ GODSTRAFIK­EN öppnades för konkurrens, men där fungerade det inte riktigt.

– Effekterna av liberalise­ringen syns inte i godstransp­ortmarknad­en, säger Riku Buri.

Enligt KKV:s rapport ledde det här varken till billigare priser eller till fler transporte­r inom godstransp­ort.

Det här beror till stor del på av det ännu är svårt och dyrt att investera i järnvägen i Finland, speciellt för aktörer från utlandet. Det är dyrt att få utrustning som fungerar på den finska järnvägsrä­lsen.

● Källa: Konkurrens- och konsumentv­erket

 ?? ARKIV/CHARLOTTE WINBERG ?? SÄNKTA BILJETTPRI­SER. Passagerar­na har tjänat rejält på att VR har sänkt sina biljettpri­ser under de senaste åren.
ARKIV/CHARLOTTE WINBERG SÄNKTA BILJETTPRI­SER. Passagerar­na har tjänat rejält på att VR har sänkt sina biljettpri­ser under de senaste åren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland