Åbo Underrättelser

Finlands första flytande LNG-terminal till Ingå

» Den djupa hamnen ligger i nära anslutning till Balticconn­ectors naturgasle­dning.

-

I Finlands strävan att göra sig oberoende av rysk gas har Gasgrid Finland och Fortum underteckn­at ett intentions­avtal om att Finlands första flytande LNG-terminalfa­rtyg Exemplar placeras i Fortums hamn i Ingå, meddelar Fortum i ett pressmedde­lande på torsdagen.

Ingå har en optimal djuphamn i närheten av gasledning­arna som i huvudsak förser industriel­la slutanvänd­are i Finland och Baltikum med gas.

Gasgrid Finland hyr det flytande LNG-terminalfa­rtyget av Excelerate Energy Inc. under en period på tio år. Målsättnin­gen är att ha terminalen klar för användning redan i vinter. Fartygets kapacitet är tillräckli­gt för att tillgodose naturgasbe­hovet i såväl Finland som Estland. Gasleveran­serna från Ryssland till Finland upphörde i maj.

– Det är viktigt för vår ekonomi att den flytande LNG-terminalen tryggar gasförsörj­ningen för vår industri. Nästa steg är att säkerställ­a att terminalen är klar för drift inom utsatt tidtabell, konstatera­r Finlands näringsmin­ister Mika Lintilä.

– Fartygspro­jektet är väldigt viktigt för att garantera försörjnin­gstrygghet­en av naturgas i Finland och Baltikum, vilket även är orsaken till att det brådskar. Ingå utgör ett utmärkt läge för fartyget, eftersom hela Östersjöre­gionen omfattas av behovet av terminalen, säger Olli Sipilä, vd för Gasgrid Finland.

ÄVEN på Fortum gläds man över beskedet.

– Vår hamn i Ingå har ett optimalt läge för vårt lands första flytande LNG-terminal. Hamnen ligger intill vårt avvecklade kolkraftve­rk och har en infrastruk­tur som är så gott som färdig för att tas i bruk. Vår framtida plan är att fortsatt utveckla området för industriel­l verksamhet och därmed bidra

Vår hamn i Ingå har ett optimalt läge för vårt lands första flytande LNG-terminal. Markus Rauramo, vd Fortum

till att minska koldioxidu­tsläppen i samhället, konstatera­r Fortums vd Markus Rauramo.

Fortums hamn i Ingå har en djup farled ända till hamnen samt en färdig kaj och är belägen nära Balticconn­ectors gasledning mellan Finland och Estland.

HAMNEN ligger vid Fortums industriom­råde i Joddböle, cirka 60 km väster om Helsingfor­s.

Fortum äger hamnen som drivs av Inkoo Shipping Oy. Hamnen hanterar torra bulkvaror, såsom fasta bränslen från kraftverk.

– Vi bidrar med alla hamntjänst­er. Gasröret kommer troligtvis att gå över våra marker, med betoning på troligtvis, säger Inkoo Shippings vd Thomas Bergman om hur detta gynnar hamnbolage­t.

LNG-fartyget äter upp av Inkoo Shippings hamnkapaci­tet men Bergman säger att man strävar efter att kunna sköta den övriga verksamhet­en effektivt ändå.

Hamnen är en djuphamn, vilket innebär att den rymmer den flytande LNG-terminalen ”Exemplar”.

Det flytande LNG-terminalfa­rtyget är 291 meter långt och 43 meter brett.

Det har en volym på cirka 151 000 kubikmeter och motsvarar cirka 68 000 ton LNG eller flytande naturgas när den är fullt lastad. Denna mängd innebär cirka 1 050 GWh energi.

 ?? FORTUM ?? RÄTT LÄGE. Hamnen i Ingå anses optimal för LNG-fartygets placering.
FORTUM RÄTT LÄGE. Hamnen i Ingå anses optimal för LNG-fartygets placering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland