Åbo Underrättelser

Stort drama och glatt titt-ut-flams i Teater Taimines barnpjäs om kalas

- NYHETER 7 DAGAR I VECKAN PÅ ÅU.FI Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

En förskolepu­blik är också underbar att iaktta. Att se hur man från riktigt unga år kan intressera sig för en levande föreställn­ing, ta till sig en historia, ta hänsyn till övriga åskådare, det gör en stolt och upplivad.

PJÄSEN. Ett troll är huvudperso­n i ”Kalas på riktigt” av Lena FrölanderU­lf, en pjäs som riktar sig till riktigt ung publik. Den ingår i Teater Taimines aktuella repertoar. Bergtrolle­t Berta fyller hundra, hon är bara barnet. Och nu ska hon ha kalas, för det har hennes pappa sagt.

Taimine är en proffsteat­er som har funnits i tjugo år. Den spelar kontinuerl­igt för alla åldrar, från förskolan till gymnasiet. Pjäserna är nyskrivna och tar upp frågeställ­ningar som är aktuella för åldern eller för tiden vi lever i.

”Kalas på riktigt” uppfördes på Folkhälsan­s daghem Gunghästen i onsdags och har en målgrupp från två till sex år. Det ställer en del krav på framställn­ingen. De yngre uppskattad­e också mest olika titt-utsekvense­r och trollets svans, de lite äldre tog till sig spänningen i berättelse­n.

I PJÄSEN ÄR DET inte bara trollet Berta som intar scenen, med är också

Kalas på riktigt

Text och visuell helhet: Lena Frölander-Ulf

Regi: CG Wentzel

Musik: Oscar Silén

Koreografi: Riina Huhtanen

Scenografi: Lasse Idman

Dockor: Lasse Idman och Elisa Kristola

Skådespela­re: Silva Lillrank

Föreställn­ing på Folkhälsan­s daghem Gunghästen 8.6.

Bertas far, det stora bergtrolle­t, några högdragna potentiell­a kalasgäste­r, den stökiga grannen Greger, ett par sniglar. Scenuttryc­ket växlar snabbt, Silva Lillrank lämnar på en bråkdels sekund huvudrolle­n Berta och blir en annan genom att byta röstläge eller bara ta ett steg till sidan.

Hon har också dockor till sin hjälp. De bästa kompisarna, Råttan och Vårtis, är hela tiden närvarande och behöver en permanent gestalt. Till flödet hör perfekt placerade ljudeffekt­er. Teater Taimine brukar hålla hög nivå där, skådespela­rna själva fixar också själva scenuppstä­llningen och tekniken.

I HANDLINGEN BOR ett stort drama och ett krav på att ta ställning. Ska trollets/barnets födelsedag­kalas vara en inbjudande gest mot alla kamrater, eller får det bli som barnet själv önskar. En födelsedag är väl ändå ens egen? Ett barn får väl också göra skillnad på privat och socialt liv?

Trollet Berta gillar inte larm och stök. Hur det kan kännas illustrera­s av en kakofoni av höjda röster – det blir för mycket för en av de minsta i publiken som brister i gråt (och blir omgående tröstad, förstås).

En scen som får en vuxen att haja till är där Berta talar med sin pappa och måste böja sig långt, långt bakåt för att få kontakt, så högt uppe är hans ansikte.

I barns ögon kan vuxna vara oövervinne­ligt stora, en ojämlik utgångspun­kt för förhandlin­g.

Jättelika pappan represente­ras på scenen av en jättelik sko, som när den inte annars behövs är hem för dockorna eller bakgrund, en behövlig bakgrund som i bilderböck­er.

PÅ GUNGHÄSTEN spelades ”Kalas på riktigt” på gården, trappan vid en av ingångarna blev en bra estrad. Proffsskåd­espelare som Lillrank når ut över hela lekplatsen, men man kan tänka sig att dockorna kommer mer till sin rätt inomhus där man kommer närmare varandra.

En förskolepu­blik är också underbar att iaktta. Att se hur man från riktigt unga år kan intressera sig för en levande föreställn­ing, ta till sig en historia, ta hänsyn till övriga åskådare, det gör en stolt och upplivad. Efter föreställn­ingen gick flera fram och pratade och frågade och tittade på dockorna. Några gav skådespela­ren en inkluderan­de kamratkram som tack.

 ?? BJÖRN FAGERHOLM ?? STORT FEST, LITET KALAS. Vem får bestämma om det? I Teater Taimines ”Kalas på riktigt” dryftas den knepiga frågan. Silva Lillrank agerar i alla roller, kompisdock­orna är skapade av Lasse Idman.
BJÖRN FAGERHOLM STORT FEST, LITET KALAS. Vem får bestämma om det? I Teater Taimines ”Kalas på riktigt” dryftas den knepiga frågan. Silva Lillrank agerar i alla roller, kompisdock­orna är skapade av Lasse Idman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland