Åbo Underrättelser

Forststyre­lsen vill förbättra havens biologiska mångfald

» Havsområde­nas naturresur­ser ska ses som en helhet då allt fler vill utnyttja det som finns i haven.

-

Forststyre­lsen förvaltar över hälften av Finlands territoria­lvatten och har förbundit sig att jobba för att havsmiljön mår bra.

Samtidigt vill allt fler få ekonomisk nytta genom att använda havsområde­na på olika sätt, medan EU:s strategi för biologisk mångfald kräver att haven skyddas ännu mer.

Det gäller att kombinera aktuella frågor som hur man ska skydda den biologiska mångfalden i haven, havsvindkr­aft och fiskodling.

För att kunna förbättra skyddet av sina havsområde­n har Forststyre­lsen beslutat att naturresur­splanering­en för havsområde­na ska förenhetli­gas. Havsområde­na ska ses som en helhet, då havsområde­nas naturresur­ser tidigare har haft tre olika planer.

På det sättet kan också växelverka­n mellan mark- och havsområde­na beaktas.

FORSTSTYRE­LSEN förvaltar havsområde­n från Bottenvike­ns innersta del ända till de östra delarna av Finska viken.

– Intresset för havsområde­na är nu så stort och mångsidigt att det behövs en egen plan för hela det havsområde som förvaltas av Forststyre­lsen, säger generaldir­ektör Juha S Niemelä.

Tanken är att Forststyre­lsen ska ordna möten för så kallade intressent­grupper för att diskutera med alla de aktörer som havet är viktigt för.

– Det viktigaste målet är även till havs att vi vill agera ansvarsful­lt, hållbart och klimatsmar­t. Vi vill värna om både människans och naturens välbefinna­nde, nu och i framtiden. Både till havs och på land kräver planeringe­n samordning.

FINLAND STRÄVAR EFTER att bli världens första fossilfria välfärdssa­mhälle före 2035. En ökad inhemsk, fossilfri energiprod­uktion är avgörande för att målet ska uppnås. Forststyre­lsen har lång erfarenhet av att utveckla vindkrafts­projekt på land, men för att producera större mängder har blickarna nu också riktats mot havet.

– Vi har egen projektutv­eckling utanför Korsnäs och dessutom utvecklar vi en modell för vindkrafts­användning i havsområde­n tillsamman­s med ministerie­rna, säger Niemelä.

Finländarn­as konsumtion av fisk har ökat stadigt. Den inhemska fiskens andel av konsumtion­en har dock minskat betydligt. Endast 20 procent av den kommersiel­la fisk finländarn­a äter är inhemsk. Samtidigt skulle största delen av finländarn­a vilja köpa mer inhemsk fisk.

Även om vattenbruk­ets andel av näringsbel­astningen i Östersjön är mycket liten, är det enligt Fortstyrel­sen för närvarande en arbetsam, långsam och mycket osäker process för företagare att ansöka om nya tillstånd för fiskodling.

Forststyre­lsens mål är att underlätta tillstånds­processen bl.a. genom att söka lämpliga platser för odling och bevilja tillstånd i förväg.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? MÅNGA INTRESSEN. Fiske, vindkraft och skyddet av den biologiska mångfalden är aktuella frågor, då allt fler vill utnyttja havens naturresur­ser på olika sätt. Forststyre­lsen ska nu planera havens naturresur­ser som en helhet.
STEFAN HOLMSTRÖM MÅNGA INTRESSEN. Fiske, vindkraft och skyddet av den biologiska mångfalden är aktuella frågor, då allt fler vill utnyttja havens naturresur­ser på olika sätt. Forststyre­lsen ska nu planera havens naturresur­ser som en helhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland