Åbo Underrättelser

Vänner i fickan

- Tomas Ray Vikarieran­de universite­tslärare i praktisk teologi

Det händer sig att jag ibland reser ensam. Senast var det under påsken på en semesterve­cka på Gran Canaria. Jag skulle ha rest just innan julen, men på grund av olika orsaker var jag tvungen att skjuta på resan till påsken.

Det var egentligen den första riktiga utlandsres­an och första flygresan på två år sedan coronapand­emins början. Som sagt var det av olika orsaker resan blev flyttad och nu blev den som en resa ensam. Det finns många fördelar med att resa ensam. Man får alltid göra precis det man vill, på det sätt man vill och när man vill.

Nackdelen är förstås att det att man är utan sällskap. Reser man ensam kommer man lättare i kontakt med lokalbefol­kningen och andra resenärer, har jag märkt under många år. Reser man i par, eller i ett sällskap, hålls man mest tillsamman­s med dem.

JAG BRUKAR OCKSÅ säga lite skämtsamt att jag har ett rikt inre liv, eller vänner i fickan. Jag finns på några sociala mediers plattforma­r. Jag använder dem för att meddela andra vad jag och vad jag tänker. En av plattforma­rna är också mitt fönster ut i världen, där jag har koll på vart folk reser och var det finns olika populära festivaler. En del människor har jag lärt känna via dessa appar och plattforma­r. Det finns människor jag aldrig träffat, men kommunicer­ar med sedan många år, på mer eller mindre regelbunde­n basis. Jag brukar beteckna dem som vänner i fickan. Under senaste resa ensam hade jag säkert mera kontakt med dem, än vanliga fysiska människor på semesteror­ten.

NÄR NÅGRA MÄNNISKOR såg via sociala medier att jag var på Kanarieöar­na, tog de kontakt och berättade att de nyligen hade varit där, eller skulle komma att resa dit snart. Resmålet var det som kom att förena. Var bor du, på vilken restaurang äter du och vart lönar det sig att gå? Hur är vädret?

Teknologin som krävs för att leva på detta sätt kan vara din bästa vän. Teknologin kan också vara din största fiende om det börjar strula sig.

I MIN FORSKNING inom teologin sysslar jag med luthersk identitet bland församling­smedlemmar som hör till lutherska kyrkor i Malaysia och när denna kolumn går ut är jag ute på forsknings­fältet. Mina lutherska vänner i Malaysia talar om teknologin som Guds goda gåva, i en luthersk kontext. Martin Luther kunde tala om vanliga samhälleli­ga företeelse­r och saker som Guds goda gåvor till oss människor. Goda gåvor kan vara mat, kläder, hustru och barn, och så vidare. Utgående från detta lutherska tankesätt kunde vi likt de i Malaysia också se teknologin som Guds goda gåva till oss.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland