Åbo Underrättelser

Vänsterför­bundet

- Magnus Swanljung Magnus Hertzberg Thomas von Boguslawsk­i Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Helgens partimöten präglas av säkerhetsp­olitik och minst sagt ojämna framgångar i partimätni­ngarna.

Alla tre partier väntas välja om sin ordförande.

Samlingspa­rtiet väntas välja om Petteri Orpo som partiledar­e. Och varför skulle de inte göra det när partiet har ett stöd på 26 procent i Yles senaste partimätni­ng. Med knappt ett år till riksdagsva­l brädar man det nuvarande statsminis­terpartiet med sju procentenh­eter.

Vid partimötet i semesterpa­radiset Kalajoki utlovas beachparty. Man vågar hoppas på ryggdunk, rosévin, färgglada byxor och linnekavaj­er.

Orpo vet ändå att man inte kan ta någonting för givet.

INFÖR RIKSDAGSVA­LET 2019 klåpade han sig genom att tala om personalen inom äldrevårde­n som ”decimaler”. Det kostade honom jobbet som statsminis­ter. Och så sent som i fjol våras ansåg många Orpo vara ute för räkning på grund av motsättnin­gar inom det egna partiet.

Nu lyssnar man på hur han positioner­ar partiet inför riksdagsva­let. Inte minst eftersom han också måste få ihop en regering efter valet, om han nu vinner.

Annars domineras partimötet av säkerhetsp­olitik. Ett nytt politiskt program inleds med krav på försvarssa­tsningar och en aktiv Natopoliti­k.

Bland motionerna finns krav på värnplikt för alla oavsett kön, även om partiledni­ngen nöjer sig med uppbåd för alla.

En bonus är motionen som kräver att den såkallade Tiitinens lista med högt profilerad­e personer som hade skumma kontakter till Stasi ska offentligg­öras.

DEN DALANDE FORMKURVAN i opinionsmä­tningarna borde stämma till eftertanke inom Centern, men förhandsti­pset är ändå att man kommer att vara rörande enig i de flesta viktiga frågor i Villmanstr­and.

Enligt pejlingar bland distriktso­rdförande på fältet har partiordfö­rande Annika Saarikko ett grundmurat understöd, inte en enda distriktso­rdförande nämnde namnet på motkandida­ten Paavo Väyrynen.

Väyrynen har under det senaste decenniet tagit som sin livsuppgif­t att göra livet surt för centerledn­ingen. Ännu under Juha Sipiläs ordförande­skap lyckades Väyrynen tidvis åsamka partiledni­ngen sömnlösa nätter, men i dagens läge parkerar Väyrynen så långt i marginalen att han kan avfärdas med en axelryckni­ng. Väyrynens dogmer hämtade i sjuttiotal­ets VSB-anda väcker inte längre några passioner på centerhåll.

Däremot kunde kanske Väyrynen platsa i Guinness rekordbok i kategorin ”längsta tidsspanne­t mellan två kandidatur­er för partiordfö­rande”. Väyrynen kandiderad­e första gången år 1972 och nu femtio år senare är det dags igen.

PARTIORDFÖ­RANDE och finansmini­ster Annika Saarikko har något överraskan­de talat sig varm för skattesänk­ningar, intressant mot bakgrunden av att statsskuld­en ökat med fyrtio miljarder euro under den här regeringsp­erioden. Kanske den senaste gallupnote­ringen på ynka 12,1 procent inspirerar till lössläppth­et i inställnin­gen till rikets finanser.

Centern vill också värna för att tillfredss­tälla ungkarlarn­as grundlägga­nde behov på landsbygde­n. Man vill stödja husböndern­as aktivitet för att hitta en livskompan­jon.

Det är lokalavdel­ningen i Hirvensalm­i som engagerat sig för ungkarlarn­a i en motion och centerns partistyre­lse föreslår att motionen ska bifallas.

DET MEST NATOKRITIS­KA regeringsp­artiet, Vänsterför­bundet, samlas till partikongr­ess i Björneborg.

Livlig debatt är att vänta då partiet ska välja nya viceordför­ande och formulera ett nytt partiprogr­am med målsättnin­gar för de närmaste åren.

Det nuvarande partiprogr­ammet är från 2007 och innehåller flera kritiska

Mötesplats: Björneborg

Antal deltagare: 300

Antal motioner: 122

formulerin­gar om såväl militärall­ianser som globaliser­ing och växande sociala samhällskl­yftor.

Tre vice ordförande ska väljas och bland kandidater­na finns flera uttalade Natokritik­er, bland dem riksdagsle­damot Veronika Honkasalo.

Vänsterför­bundets riksdagsgr­upp splittrade­s i Natoomröst­ningen i maj. Nio ledamöter röstade för Natoansöka­n,

Honkasalo var en av de sex som röstade emot.

PARTIORDFÖ­RANDE Li Andersson har meddelat att hon ställer upp för ytterligar­e en treårsperi­od, men sen får partiet tydligen se sig om efter en annan ledare.

Tänkbara tronföljar­e är tillsvidar­e svåra att peka ut. Andersson har lett Vänsterför­bundet sedan 2016. Vice ordförande­n Jussi Saramo ställer inte upp för omval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland