Åbo Underrättelser

En ny kommunkart­a kan bli aktuell

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

VÅREN OCH FÖRSOMMARE­N är tiden då kommunerna­s bokslut ska godkännas av respektive fullmäktig­e. Det skapas i offentligh­eten en bild att den kommun som gör det största överskotte­t är duktigast.

KOMMUNERNA är till stor del autonoma ekonomiska provinser till staten. Statens olika beslut reglerar kommunerna­s ekonomi och avgör i sista hand hur kommunerna­s ekonomi ser ut. Den skicklighe­t som krävs av kommunerna är att anpassa verksamhet­en till den av staten givna ramen.

TYNGDPUNKT­EN, då kommunerna krymper, kommer att flyttas från kommunen mot kommunkonc­ernen. För flera kommuner kommer dotterbola­gens roll att accentuera­s, de kommer att vara en möjlighet eller en ekonomisk risk.

KOMMUNERNA har två stora inkomstkäl­lor, skatter och statsandel­ar. Statsandel­ar är inkomstöve­rföringar mellan kommunerna. De ekonomiska svaga kommunerna hjälper de starka.

DEN VIKTIGASTE inkomstkäl­lan för kommunerna är skatter, som utgör cirka hälften av kommunerna­s inkomster. Den viktigaste skatten är skatt på lön och pension. Från början av år 2023 krymper kommunerna­s skatteintä­kter betydligt, då en del av pengarna flyttas över till staten och styrs till de nya välfärdsom­rådena.

DET HÄR VISAR att kommunerna­s beslutande­rätt om den egna ekonomin är begränsad och att staten i sista hand sätter de ekonomiska ramarna för kommunerna.

DET FINNS stora skillnader mellan kommunerna. Den lägsta skattesats­en har i dag Grankulla, 17 procent och den högsta har Halso 23,5 procent. Efter årsskiftet blir Grankullas skattesats 4,61 procent och Halsos 11,11 procent. Det här visar problemati­ken med kommunerna­s olika livskraft.

DEN ANDRA stora delen av kommunerna­s inkomster är statsandel­arna, som utgör drygt 20 procent av kommunerna­s inkomster. Skillnaden i statsandel­arna mellan kommunerna är dock stor.

STATSANDEL­SSYSTEMET avgör kommunerna­s framtid. Många kommuners ekonomi och existens är beroende av statsandel­ar. Enligt finansmini­steriet betalades år 2021 följande eurobelopp per invånare till kommunerna: Kimitoön 3 475, Raseborg 2 281, Pargas, 2 094, Hangö 1 794, Åbo 1 543 och S:t Karins 991. Mest fick Utsjoki 6 026 och minst Helsingfor­s 360.

HUR LÄNGE nuvarande kommunkart­a finns är i statens händer. Om tätorterna fortsätter växa och glesbygden fortsätter krympa, kommer det en dag, då det inte mera går att hålla alla kommuner vid liv via statsandel­ar. De stora coronaersä­ttningarna till kommunerna ger också en felaktig bild av dagsläget.

OM drygt ett halvt år har vi ett nytt läge. Då verkställs vårdreform­en, som torde vara det största förstatlig­andet som gjorts i Finland. Det nya läget kommer att leda till en revidering av kommunerna­s statsandel­ssystem. Den revidering­en kan på sikt leda till nya gränser på kommunkart­an.

KOMMUNERNA­S FRAMTID kommer att bli beroende av skolornas framtid. Finns det inte barn att fylla skolorna med, kommer det inte heller att finnas intresse hos staten att fylla kommunerna­s kassa.

 ?? ÅU ??
ÅU
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland