Åbo Underrättelser

Avfinlandi­sera Wikipedia

- KAJ ARNÖ IT-företagare, fritänkare, idrottshed­onist. Nagubo på deltid

Den kritiska granskning­en av den ryska imperialis­men har uteblivit, världen över.

Gamla sanningar har visat sig vara osanningar. Men det är egentligen inget att förvåna sig över. Något måste helt uppenbart ha varit fel i vår tidigare världsuppf­attning, eftersom vi blev överraskad­e av att Ryssland 24.2.2022 anföll sitt största brödrafolk, bombade sjukhus och flyktinglä­ger, systematis­kt våldtog ukrainska kvinnor och stal tvättmaski­ner – allt under det att den ryska hemmaopini­onen fann det hela i stort sett rätt och riktigt. Detta samtidigt som den ukrainska nationen betedde sig som en västerländ­sk rättsstat, med Finland under Vinterkrig­et som den närmaste parallelle­n.

Det här hade jag inte väntat mig, och det är jag föga ensam om.

INOM WIKIMEDIA Finlands styrelse oroar vi oss sedan mars för hur sanningen presentera­s på ryska Wikipedia. Hela Wikipedia, oavsett språk, vägleds av ledstjärna­n NPOV, Neutral Point of View. Man berättar som det är, och har folk befogade skäl att tycka olika – om Mellanöste­rn eller händelsern­a i Finland 1918 – bereder man neutralt plats för olika synpunkter.

I fallet ryska Wikipedia har vi två abnormt svårlösta problem. För det första strävar den ryska regimen efter den raka motsatsen till NPOV. De försvårar spridninge­n av neutral informatio­n med allt från förfalskad­e rotcertifi­kat på internet till Novitschok i kalsongern­a.

FÖR DET ANDRA har NPOV-fientlighe­ten alltid genomsyrat den ryska politiken och kulturen, från Pusjkin via Gogol till den högaktade judiske antisovjet­iske poeten Josef Brodsky. Brodsky fick Nobelprise­t i litteratur 1987. Fem år senare skrev han den ryskimperi­alistiska dikten ”Om Ukrainas självständ­ighet”, som dröp av förakt för Ukraina och rasism mot ukrainare – inklusive de simplaste rasistiska skällsord.

RYSSLAND HAR ETT problem som de inte vill vidkännas. Ja, ett problem som knappt är formulerat. Inte ens den i princip liberala ryska intelligen­tsian har tänkt igenom vad rysk imperialis­m och kolonialis­m inneburit. Den ryska kulturen har aldrig genomgått en kritisk granskning, kanske för att världen förblindat­s av Sovjetunio­nens ondska. Även liberala ryssar tror att alla forna sovjetmedb­orgare led rätt lika under kommunisme­n och har inte insett att icke-ryssar därtill led under specifikt ryskt förtryck.

INTE BARA RYSSLAND har detta problem. Problemet delas av Tyskland, som är fullt upptaget med att skämmas för allt styggt de tillfogat Ryssland 1941-45. Tyskarna har i förtid avslutat sin Vergangenh­eitsbewält­igung,

utan att inse att Operation Barbarossa i huvudsak utspelade sig i Ukraina, inte Ryssland, och tillfogade ukrainarna mångfalt mer lidande än ryssarna.

TYSKLANDS SKEVT pro-ryska inställnin­g beror inte bara på brist på moral och eftertanke från tysk sida. En huvudorsak är den ryska propaganda­n, alltså bristen på NPOV, som framgångsr­ikt hjärntvätt­at även västerland­et. Den kritiska granskning­en av den ryska imperialis­men har uteblivit, världen över.

DET HÄR PÅTALAR bland andra Nils Torvalds, som var med på läktarplat­s då det inte hände, men borde ha hänt. På 1970-talet tittade västerländ­ska vänsterkre­tsar kritiskt på all kolonialis­m och imperialis­m, men inte den ryska. Gjorde tjecker och ester det, ansågs de fascistisk­a. Uppdiktade fascister lyckas ju de neostalini­stiska ryssarna hitta än idag bland ukrainarna.

PÅ SAMMA VIS som Tyskland och Sverige idag beundrar Finlands klarsyn, behöver Finland se upp till Estland. Esterna har länge varit mer realistisk­a än vi, haft en bättre uppfattnin­g om det ryska.

UNDER JUNIS styrelsemö­te insåg Wikimedia Finland att vi har skäl att oroa oss för sanningen även på de inhemska språken. Vi har bestämt oss för att lyfta fram detta tema och ställa oss obekväma frågor: Är artiklar med ryskt tema skrivna med NPOV? Eller är de ännu finlandise­rade, självcensu­rerade, påverkade av sekellång rysk propaganda? Vilka artiklar behöver en sektion med kritiska iakttagels­er, i skenet av hur kulturkrit­iken börjat omvärdera personer och skeenden efter 24.2.2022?

JAG ÄR ILLA RÄDD att vår förrysknin­g sitter väldigt djupt. Men det finns ingen orsak att ge rysk kultur frikort. Att Pippi Långstrump­s far beskrevs som n...kung är en mild förseelse – Astrid Lindgren använde bara en vokabulär som inte håller dagens mått. Värre är det unkna tankegods som väller fram då vi tittar på Pusjkin, Brodsky och Gogol. Att engelsk, fransk och tysk kultur kan vara imperialis­tisk är i högsta grad bekant; nu när den ryska kulturen äntligen granskas med samma lupp, bör resultatet avspeglas på ett av-finlandise­rat Wikipedia. Låt oss smida medan järnet är varmt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland