Åbo Underrättelser

Fiskars dryckeskom­plex

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Fiskarsin Panimo grundades 2011 av Jari Leinonen, då under namnet Rekolan Panimo. Simon McCabe togs in som ölbryggare och vildjästex­pert. Bryggeriet flyttade till Fiskars 2014 och bytte efter ett par år namn till nuvarande Fiskarsin Panimo.

Ägräs Destillery grundades i anslutning till bryggeriet år 2015.

Noita Winery grundades 2018.

Sommaren 2022 slutförs besökscent­ret med möjlighet till rundturer hos alla tre dryckestil­lverkare och en stor bar med uteserveri­ng.

I ett och ett halvt år har besökscent­ret i Knivfabrik­en byggts om. I sommar kommer allting att stå klart och kronan på verket blir den uteserveri­ng som byggs på baksidan mellan fabriken och ån. Laura Järnefelt står här på den gamla altanen, som ska rivas till förmån för en större.

Vinerna som tillverkas av Noita Winery är nämligen naturviner, det vill säga i princip helt utan tillsatser, och som en förlängnin­g av det är de också ekologiska och veganska.

Naturviner brukar vara en vattendela­re bland vinvänner. Det beror på att smakerna från vildjästen inte uppskattas av alla och att naturvin ofta inte filtreras utan blir en smula grumliga, något som ger en helt annan smakupplev­else än hos traditione­lla vin. En lämplig jämförelse i ölvärlden är belgiska saisonöl, som är syrliga, ganska fruktiga och har en tydlig jästton.

– Från förra skörden fick vi totalt 30 000 liter vin, så det är sist och slutligen ganska mycket, säger Laura.

FÖR ATT KUNNA BERÄTTA mera om vinet ringer hon upp vinhusets andra vinmakare Ilona Aaltonen, som via videosamta­l får berätta mer om

I sommar öppnar vi en helt nybyggd bar med stor uteserveri­ng vid åstranden, där vi kan erbjuda allt från provsmakni­ngar till rundturer i våra lokaler. Laura Järnfelt, marknadsfö­ringschef

vintillver­kningen. Eller ja, vin och vin. Enligt EU:s lagar får inte vin som är tillverkat i Finland kallas för vin, även om det är tillverkat enligt alla regler. Finland är nämligen inte ett officiellt vinland, enligt unionen.

– På flaskan står det helt enkelt ”Mild alkoholhal­tig dryck framställd av jäst druvmust”. Det största problemet med det här är att våra viner inte får säljas under kategorin ”viner” på Alko. I stället hamnar de som granne med Fresita på hyllan för aromatiser­ade viner – vilket inte våra produkter inte är. Det gör det dessutom svårare för kunderna att hitta dem, säger Ilona.

Hon berättar mera om själva vinprocess­en och säger att en orsak till att druvorna klarar av transporte­n till Finland är att de plockas ungefär tre dagar före de är riktigt mogna. På det sättet gör det inget om de mognar under transporte­n.

Ilonas egen väg till vinmakare är lite kurvig. Det är inte direkt ett vanligt yrke i Finland, men när hon anställdes förra hösten – för att Noita behövde en till vinmakare förutom Simon – så var det med en bakgrund på Alko och en vinutbildn­ing i Österrike i bakfickan.

– Men det var sist och slutligen något helt annat att kastas in i processen på riktigt. Jag hade ganska bra koll på teorin, men här var det i från den djupa ändan direkt och det är jag tacksam över, säger hon och skrattar.

– Det som har varit den största ahauppleve­lsen är att se hur mycket alla små detaljer faktiskt påverkar slutresult­atet. Varenda litet beslut som görs i tillverkni­ngen märks i den färdiga drycken.

NOITAS VINER ÄR GJORDA för att drickas genast, inte för att lagras. Trots det säger Ilona att det är intressant att följa med vad som händer med vinerna när de får ligga en tid.

– En del av våra viner har ändå lagringspo­tential, men då måste man komma ihåg att naturviner åldras på ett annat sätt än klassiska viner. Eftersom inga tillsatsäm­nen har använts, så kommer vinet att ändra i smak över tid, bland annat på grund av vildjästen. Man kan tänka att varje flaska är en individ, säger hon.

Ilona berättar att en stor del av Noitas viner går på export. Naturvin är stort i världen, och alkohollag­arna är generellt mindre stränga än i Finland.

– En hel del går till England via Simon, men också Tyskland, Danmark och Norge importerar mycket av vårt vin.

Restproduk­terna av vinet, det vill säga skalen, går inte bara åt till öltillverk­ning, utan av en del görs också vinspriter­s. Procenten hålls på 5,5 så att de får säljas i Knivfabrik­ens gårdsbutik – Noitas viner kan förstås enligt lagen bara drickas i baren eller köpas från Alko eller restaurang­er.

– Sen gör vi också lonkero, säger Laura och håller upp en burk med nässel-aquavit-smak.

Dryckesexp­erimenten tar alltså inte slut i första taget. Och i sommar kan man testa dem alla på en solig uteserveri­ng vid Fiskars å.

 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? •
•
•
•
BESÖKSCENT­ER.
ROBIN SJÖSTRAND • • • • BESÖKSCENT­ER.
 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? GRUMLIGT. Laura Järnefelt häller upp ett av Noita Winerys viner. Alla Noitas viner är ofiltrerad­e och därmed lätt grumliga.
ROBIN SJÖSTRAND GRUMLIGT. Laura Järnefelt häller upp ett av Noita Winerys viner. Alla Noitas viner är ofiltrerad­e och därmed lätt grumliga.
 ?? NOITA WINERY ?? KROSSNING. Det första som sker i vintillver­kningen är att druvorna krossas. Först efter det pressas de.
NOITA WINERY KROSSNING. Det första som sker i vintillver­kningen är att druvorna krossas. Först efter det pressas de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland