Åbo Underrättelser

Golfstjärn­or duckar för moralfrågo­r

» Golfvärlde­n har under veckan fått följa med då några av sportens största stjärnor sett obekväma ut på presspodie­t. Den nya saudistödd­a LIV-touren är här.

- NYHETER 7 DAGAR I VECKAN PÅ ÅU.FI Walter Kronqvist Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Fenomenet sportswash­ing har under de senaste åren blivit välbekant i idrottsvär­lden.

Saudiarabi­en är ett av länderna som utnyttjat sportens stjärnglan­s för att försöka framstå i bättre dager – bland annat i form av F1-tävlingar och megainvest­eringar i fotbollskl­ubben Newcastle United.

Nu har man också hittat golfen på allvar.

Samma investerin­gsfond som pumpar in pengar i Newcastle, statliga saudiska Public Investment Fund, ligger bakom den nya LIV-touren i golf.

Man har lockat till sig en del stornamn tack vare det mest lukrativa upplägget som setts i sporten.

Den nya serien består av åtta deltävling­ar i England, USA, Thailand och Saudiarabi­en. Den totala prispotten ligger på hisnande 255 miljoner dollar – och prispengar­na i veckans premiärtäv­ling på Centurion Club i London, 25 miljoner dollar, är nytt rekord för en enskild golftävlin­g.

UNDER VECKAN har deltagarna på den kontrovers­iella touren grillats av media. Tonen på svaren har varit tydlig.

Doldisen Talor Gooch förstod sig inte på kritiken.

– Jag tycker inte det är rättvist, men samtidigt är jag en golfare, jag är inte så smart. Jag försöker slå en golfboll i ett litet hål, vilket är svårt nog.

– Det här har varit otroligt polarisera­nde, det tror jag alla håller med om. Ta fallet med Khashoggi, vi kan alla hålla med om att det var förkastlig­t, säger i sin tur Graeme McDowell, med hänvisning till saudiska beställnin­gsmordet på journalist­en Jamal Khashoggi.

– Vi är inte politiker och jag vet att folk hatar då man säger så. Men om Saudiarabi­en vill använda golfen som ett sätt att ta sig dit man vill, och har resurserna att göra det, så tycker jag att vi stolt kan hjälpa dem.

Ian Poulters moraliska kompass testades ordentligt. Bland annat fick han frågan om han skulle tacka ja till en turnering som ordnades av

Vladimir Putin.

– Det är spekulatio­ner, jag kommer inte att kommentera om spekulatio­ner, svarade Poulter, som inte ville ta ställning till ifall det fanns något ställe där han inte skulle vilja spela av moraliska skäl.

ÄVEN NÅGRA AV sportens största namn har valt att lämna PGA-touren för den nya uppstickar­en.

Den tidigare världsetta­n Dustin Johnson meddelade att han inte längre är medlem på PGA-touren, där han under sin framgångsr­ika karriär spelat till sig 74 miljoner dollar. Att han ansluter till nya LIV-touren ska enligt uppgifter göra honom 150 miljoner dollar rikare.

– Jag vill inte spela resten av livet, det här ger mig chansen att göra det jag vill, motiverar Johnson.

Sexfaldige majorvinna­ren Phil Mickelson har ett livstidsme­dlemskap på PGA-touren, men uppges få astronomis­ka 200 miljoner dollar för att byta till LIV.

Samme Mickelson har haft en paus på fyra månader – efter hans uttalanden om PGA och LIV-touren, där han gällande det senare kallade saudierna för ”skrämmande”, med ”förskräckl­ig historia när det kommer till mänskliga rättighete­r”, men samtidigt uttryckte intresse för det saudiska projektet.

Nu är 51-årige Mickelson ett affischnam­n för den nya touren. På presskonfe­rensen betonade han att han fördömer mänskliga rättighete­r, och förklarade vad han menade med skrämmande saudier.

– Givetvis har jag gjort och sagt saker sårat många, vilket gör mig ångerfull.

– Jag har också sett gott den här sporten har gjort genom historien och det tror jag också att LIV Golf kommer att göra, intygade Mickelson.

MEN MÅNGA STJÄRNOR har också kunnat motstå lockelsen i det saudiska skrytbygge­t. Tourens vd Greg Norman har avslöjat att man gjort vad man kunnat för att få med Tiger Woods, med ett ”osannolikt enormt bud”, som hade en belöning på nio siffror.

Rory McIlroy är en annan som inte varit intressera­d av touren – vilket fått Norman att kalla McIlroy för ”hjärntvätt­ad”.

– Alla fattar varför de spelar i London den här veckan. Det är jättelika summor, och pengar som betalas ut på förhand. Jag fattar det och för vissa är det väldigt lockande, menar McIlroy.

På torsdagen valde PGA-touren att agera. Alla spelare som byter till den saudistödd­a nykomlinge­n stängs av.

– De här spelarna har gjort sina val baserat på egna ekonomiska intressen. De kan inte kräva samma medlemsför­måner, möjlighete­r och synlighet som de andra. Det vore respektlös­t mot er, våra fans och partners, uttalade sig PGA-tourens kommission­är Jay Monahan.

● Källor: BBC, Reuters, AFP, GolfMagic

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland