Åbo Underrättelser

Årets konstnär ställer ut fem olika metoder i Kimito

» Bodil Söderbloms verk är mångsidiga. En särskild plats har hästarna.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Med sand, med penna, med olja, med tusch och med kamera. Dessa metoder använder sig Årets konstnär på Kimitoön, Bodil Söderblom, av.

Kimitoöns konstfören­ing utser Årets konstnär varje år och aktuella utställnin­g kan ses i Villa Lande, Kimito, månaden till slut. Söderblom öppnar genast efter det en utställnin­g i Kasnäs, den blir lite större och inte densamma som i Kimito.

Söderblom ser det som en ära och en heder att få bära titeln. Möjlighete­n att få ställa ut så här tackar hon konstfören­ingen för.

Verk skapade genom de olika metoderna har i Söderbloms utställnin­g fått varsin vägg. De tidigaste verken i utställnin­gen är från 90-talet, medan de nyaste är några år gamla. Men väggen med hästar bjuder på olika metoder, som till exempel sand och olja. Här är det hästarna som förenar och Söderblom har fångat upp situatione­r hon sett på bild.

– Jag brukar säga att jag vuxit upp under hästmagen, säger Söderblom, som sedan barnsben haft ett hästintres­se och länge studerat dessa ståtliga djur.

En liten teckning ”De snabbare skrattar” föreställe­r galopperan­de hästar, som några personer försöker hinna i kapp.

– Hästarna skrattar åt situatione­n. Det är viktigt med humor, det kommer att finnas också i Kasnäsutst­ällningen.

PÅ NEDRE VÅNINGEN finns sandmålnin­gar, till exempel med landskapsm­otiv. Metoden går ut på att först pensla med lim, och sedan sila färggrant fint stenkross på. Den här tidsdryga metoden har dock Söderblom lämnat, åtminstone tillfällig­t.

– Då jag fick en fin digitalkam­era slutade jag med sanden, eftersom den dammar så.

Hon har för det mesta kameran med sig och fotar gärna gammalt trä i närbild. Till exempel bjuder museibyggn­aderna i Sagalund på intressant­a träfigurer och -former. Söderblom fascineras av vad gammalt trä berättar.

Hon fotar också olika föremål genom buckligt glas som förvränger motivet. Det kan vara metallring­ar, ett spänne, ett grässtrå – bara fantasin sätter gränser.

För Söderblom är konstskapa­ndet en strävan efter att göra något hon trivs med.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? ÅRETS KONSTNÄR BODIL SÖDERBLOM. ”Jag har vuxit upp under hästmagen” säger hon som förklaring till hästarnas plats i utställnin­gen i Villa Lande.
EMILIA ÖRNMARK ÅRETS KONSTNÄR BODIL SÖDERBLOM. ”Jag har vuxit upp under hästmagen” säger hon som förklaring till hästarnas plats i utställnin­gen i Villa Lande.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? HÄSTAR. En egen vägg är tillägnad hästarna.
EMILIA ÖRNMARK HÄSTAR. En egen vägg är tillägnad hästarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland