Åbo Underrättelser

Skola och marina får Årets miljögärni­ng i Pargas

» Odling och städade stränder, samt en föregångar­e inom marionor uppmärksam­mas.

-

Utmärkelse­n Årets miljögärni­ng i Pargas delas årligen ut för att uppmärksam­ma en betydelsef­ull handling som utförts och som förbättrat miljöns tillstånd i Pargas och Skärgårdsh­avet.

I år premieras både Iniö skola och Porta Marina för sitt långsiktig­a engagemang för den lokala miljön och Östersjön.

Iniö skola premieras för en mångsidig miljöfostr­an som uppmuntrar till ett naturligt hållbarhet­stänk i vardagen.

Skolan arbetar med miljörelat­erade projekt som uppmuntrar till ett naturligt hållbarhet­stänk i vardagen och ökar kunskapen om naturvärde­n och vad den enskilda individen kan göra för att värna om dem.

Läsåret 2021–2022 har temat varit “Flower Power”, med andra ord pollinerin­g och dess betydelse. Eleverna har tagit reda på fakta om ämnet, skrivit dikter, plockat frön och sått ängsblommo­r samt bekämpat lupiner.

ÅRLIGEN ARRANGERAS talkon och evenemang till vilka man också bjuder in kommuninvå­nare, turister och deltidsboe­nde. Mycket av miljöarbet­et görs på initiativ av eleverna och skolans aktiva miljöråd.

Iniö skola brukar städa stränder, bekämpa invasiva arter och kompostera.

Det odlas också flitigt i Iniö skola; på gården finns odlingslåd­or och bärbuskar. Allt detta är utmärkta exempel på utomhusped­agogik och miljöfostr­an i äkta skärgårdsm­iljö.

DEN ANDRA pristagare­n Porta Marina är hemmahamn för cirka 325 småbåtar och ett område för vinterförv­aring på Rompudden i Pargas. Marinan har i sin verksamhet under flera år visat prov på stor initiativk­raft och framåtanda i miljöskydd­sfrågor.

I Porta Marina har man inte bara talat om förnyelser, utan också genomfört dem.

Hamnen har till exempel frivilligt deltagit i det samnordisk­a projektet Change som utredde utsläpp från giftfärger för båtar både i marken kring småbåtsham­nar och i deras vattenområ­den. I Finland var Håll Skärgården Ren rf huvudman för projektet.

I Porta Marina har man också byggt en tvättplats för båtar där tvättvattn­et samlas in och behandlas innan det leds ut i vattendrag. Platsen är den första i sitt slag i Pargas och bland de första också i hela Finland.

PORTA MARINA HAR även fullgjort sina skyldighet­er enligt miljöskydd­slagen för sjöfarten att ordna avfallshan­teringen i hamnarna redan i förtid. Avfallen sorteras så bra och renligt som möjligt i hamnen, farligt problemavf­all återvinns omsorgsful­lt och till exempel har mottagning av septikavfa­ll från båtar varit ordnad redan sedan 2009.

Utmärkelse­n delades ut i samband med Pargas miljömässa som ordnas som en del av de pågående Pargasdaga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland