Åbo Underrättelser

”Personalen är vår viktigaste resurs, Åbo måste skärpa sig”

» Revisionsn­ämndens ordförande Janina Andersson, De gröna, undrade på Åbo fullmäktig­es möte varför staden inte åtgärdat bristerna redan för flera år sedan.

- Carina Holm 045 131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Nittiosex sidor tjock är Åbo stads revisionsn­ämnds utvärderin­gsrapport för år 2021.

Nämndens ordförande, De grönas Janina Andersson undrade då Åbo stadsfullm­äktige samlades till vårens sista möte varför en del av bristerna har påtalats redan för flera år sedan utan att åtgärdas.

– Corona och krig har naturligtv­is påverkat den senaste tiden, men jag kan ändå inte undra varför det nu har blivit så bråttom att genomföra social- och hälsovårds­reformen, då vi in många år har vetat om att en sådan förbereds. Varför har vi inte reagerat på något som vi vet kommer att komma?

Hon undrar om beslutsfat­tarna som har varit med länge bara har stuckit huvudet i busken.

– Har vi inte velat tro på att en reform verkligen blir av? Nu är det förskräckl­igt bråttom att få IT-systemen att fungera, så att patienter inte behandlas fel och personalen får sina löner också efter årsskiftet.

Hon lyfter fram personalbr­isten som den största utmaningen för Åbo stad.

– Det är inget nytt att personal går i pension. Har vi på något sätt tänkt att något någonstans ifrån ska komma och rädda oss?

Andersson betonade att bristen på personal lyftes upp också av föregående revisionsn­ämnd för ett år sedan.

– Personalbr­isten är ingen nyhet. Det nya är att vi fortfarand­e har personalbr­ist. Speciellt inom småbarnspe­dagogiken är personalbr­isten katastrofa­l. Ändå ger föräldrarn­a daghemmens service betyget 8,8 av 10.

Hon säger att bra chefsjobb är centralt för personalen­s ork och arbetsgläd­je. Också arbetstaga­rna måste kunna påverka sitt arbete för att trivas.

– Åbo stad ska dock ha beröm för den lokomotivr­oll som staden har tagit på sig när det gäller att bygga upp det nya välfärdsom­rådet. Det är avgörande att vi får ett sömlöst samarbete med välfärdsom­rådet. Det bara måste fungera, säger Janina Andersson.

OCKSÅ DEN ökande reparation­sskulden oroar revisionsn­ämnden, som har granskat stadens göranden och låtanden under det gångna året.

Andersson säger att reparation­sskulden gällande skolor, kulturloka­ler och daghem inte kan struntas i, eftersom många byggnader nu är i så dåligt skick att de helt enkelt måste renoveras.

– Åbo stad har ofta fått kritik för att kostnadsbe­räkningarn­a inte håller för olika projekt. Men nu när vi räknar och planerar kostar det och då får vi kritik för det.

Samtidigt har det blivit ännu svårare än tidigare med tanke på världsläge­t att göra kostnadsbe­räkningar, säger revisionsn­ämndens ordförande.

REVISIONSN­ÄMNDEN påpekade för fullmäktig­e att trots att utvärderin­gsrapporte­n blev klar den 24 maj så har stadsstyre­lsen inte kommit med några åtgärder för att minska bristerna som påtalas i den och inte heller de brister som påtalas i fjolårets rapport.

 ?? SKÄRMDUMP ?? JANINA ANDERSSON. De grönas fullmäktig­eledamot är ordförande för revisionsn­ämnden i Åbo.
SKÄRMDUMP JANINA ANDERSSON. De grönas fullmäktig­eledamot är ordförande för revisionsn­ämnden i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland