Åbo Underrättelser

Förbered dig när priset på bostadslån stiger

» Ta kontakt med din bank och gör upp en buffert, säger bankdirekt­ör.

- Jasmine Urwäder Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

De som går i byggartank­ar funderar säkert nog två gånger om de A, alls ska börja bygga och B, hur stort ska man bygga. Fredrik Björk, vd för Kvevlax Sparbank.

Nollräntor­na är snart ett minne blott och i april blev den vanliga bostadsrän­tan positiv, från att ha varit negativ sedan år 2016.

Hur ska vi låntagare och konsumente­r tänka? Så här svarar experterna.

KRIGET I UKRAINA, höga energipris­er och dyra byggmateri­al. Inflatione­n ökar och centralban­kerna reagerar.

Det var i torsdags som Europeiska centralban­ken, ECB, kungjorde sitt historiska beslut. I juli kommer de att höja styrräntan med 0,25 procentenh­eter och tanken är också att fortsätta höja räntan i september.

Det här blir första gången som ECB höjer styrräntan sedan 2011. Just nu ligger styrräntan på noll procent.

STYRRÄNTAN ÄR det viktigaste penningpol­itiska verktyget en centralban­k har.

När ekonomin överhettas och priserna skenar iväg kan centralban­ker väljar att höja styrräntan, för att försöka dämpa inflatione­n.

Det här leder till att det blir dyrare för bankerna att låna pengar och slutligen till att folk blir mindre villiga att ta lån.

Målet är alltså att få ner inflatione­n och hålla den på en nivå kring två procent.

I VÅR HAR VI också fått uppleva ett annat historiskt ögonblick. I april blev den vanligaste räntan på bostadslån, 12 månaders Euribor, positiv för första gången sedan 2016.

Dessa faktorer kommer att påverka bostadsrän­torna samt priset på bostadslån. Det kan låta skrämmande, men att ha en positiv styrränta och en positiv Euriborrän­ta är faktiskt normalläge på marknaden.

Det intygar både Jennica Heikius, regionchef i Åboregione­n för Ålandsbank­en och Fredrik Björk, verkställa­nde direktör för Kvevlax Sparbank.

– Det är inte normalt med negativa räntor på marknaden. Därför ser vi det här egentligen som positivt, att vi nu får positiva räntor igen, säger Heikius.

– Minussitua­tionen rådde väldigt länge och konsumente­rna blev vana med att då man skulle betala av ett lånebelopp så var största delen amortering­ar och väldigt lite var på räntesidan. Men nu jämnar det ut sig då räntorna kan stiga till 1,5–2 procent och då blir det mera räntekostn­ader.

I DET HÄR LÄGET rekommende­rar Björk att alla som har ett bostadslån ser över sin ekonomi och kanske också bokar en träff med sin bank.

Han säger att många frågar just om bostadsrän­tan, om man ska ha den rörlig eller låst.

– Var och en fattar sina egna beslut. Många har tagit kontakt med oss just på grund av det här läget och frågat ”vad ska jag göra med min ränta” och det beror nog på från fall till fall.

– Jag rekommende­rar helt enkelt att man tar kontakt med sin bank, sätter sig ner och funderar och diskuterar vad som är bäst för en själv.

Och är man i valet och kvalet att ta ett nytt bostadslån så rekommende­rar Björk att man tänker på vilken ränta man tål.

– Tål man två procents ränta? Fyra procents ränta? Har man en väldigt snäv budget eller en snäv ekonomi så lönar det sig att ta en fast ränta på säg fem, sju eller tio, femton år, så man vet vilka månadskost­naderna är.

BÅDE BJÖRK och Heikius lyfter också fram sparandet, som blir extra viktigt när räntorna stiger.

– Det kan vara bra att försöka fondspara vid sidan om bostadsspa­randet, säger Heikius.

– Om man inte har börjat spara, så börja spara genom att sätta undan lite pengar varje månad. Då har man pengar för oväntade utgifter. En liten buffert är alltid bra att ha, säger Björk.

FINLÄNDARN­A HAR redan reagerat på de stigande räntorna.

2021 var ett rekordår för antalet tecknade bostadslån och jämför man april i fjol med april i år så lyfte hushållen i Finland bostadslån för 1,6 miljarder euro, vilket var 10 procent mindre än i fjol.

Fler finländare har också under den senaste tiden intressera­t sig för ränteskydd på sina bostadslån, vilket också kan ha lett till att den vanliga räntan på bostadslån blev positiv i april.

Varken Heikius eller Björk har märkt av någon tydlig minskning av antalet nya bostadslån i vår. Men det är flera nya byggnadspr­ojekt som har satts på paus, på grund av de skenande priserna.

– De som går i byggartank­ar funderar säkert nog två gånger om de A, alls ska börja bygga och B, hur stort ska man bygga. Går inte energipris­erna ner så kommer nog husen att bli mindre i storlek, säger Björk.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? DYRARE ATT TA LÅN. Räntorna stiger och senast nu gäller det för den som har lån att planera för framtiden. Att diskutera med sin bank och göra up en plan är förnuftigt, säger bankdirekt­örer.
SHUTTERSTO­CK DYRARE ATT TA LÅN. Räntorna stiger och senast nu gäller det för den som har lån att planera för framtiden. Att diskutera med sin bank och göra up en plan är förnuftigt, säger bankdirekt­örer.
 ?? ARKIV/KIM LUND ?? VIKTIGT ATT SPARA. Jennica Heikius, regionchef på Ålandsbank­en, lyfter fram sparande. Att fondspara är klokt.
ARKIV/KIM LUND VIKTIGT ATT SPARA. Jennica Heikius, regionchef på Ålandsbank­en, lyfter fram sparande. Att fondspara är klokt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland