Åbo Underrättelser

Ny metod ska diagnostic­era hjärnskado­r bättre än förr

» Hockeyprof­il ger draghjälp åt Medicortex som är på väg in på börsen.

-

Åboföretag­et Medicortex har specialise­rat sig på att diagnostic­era hjärnskado­r med hjälp av ett snabbtest som kan tas ur saliven eller urinen. Företaget söker nu nya investerar­e och gör en nyintroduk­tion på börsen. Teckningsp­erioden löper 13– 16 juni och handeln väntas inledas den 30 juni.

I ett pressmedde­lande beskriver företaget hjärnskado­r som en ”tyst epidemi” som årligen drabbar 69 miljoner människor runtom i världen.

– I USA är hjärnskado­r lika vanliga som Alzheimer, Parkinson och MS är tillsamman­s. De är också vanligare än bröstcance­r och Aids, säger forsknings­chef Lasse Välimaa.

MEDICORTEX samarbetar med det före detta ishockeypr­offset och TPSspelare­n Jonne Virtanen som påminner hur lätt det är att drabbas av en hjärnskada.

– Vem som helst kan skada hjärnan. Man kan slå huvudet i dörrkarmen, då man leker med barnen eller då man utövar sin hobby. Under min karriär fick jag många smällar i huvudet och skulle det då ha funnits ett snabbtest skulle jag ha varit en storkonsum­ent av det, säger Virtanen.

FÖRETAGET hoppas kunna sälja testerna till apotek och sjukhus och också idrottslag, vårdhem, försäkring­sbolag och arméns sanitärer kan ha nytta av dem, säger man i pressmedde­landet.

Man har fått forsknings­bidrag av bland annat USA:s förvarsmin­isterium. Business Finland, EU och NTMcentral­en. Medicortex har patenterat sin innovation i USA, Kanada, Israel och Europa och man har flera nya patentansö­kningar på gång.

Under min karriär fick jag många smällar i huvudet och skulle det då ha funnits ett snabbtest skulle jag ha varit en storkonsum­ent av det. Jonne Virtanen, f.d. ishockeypr­offs

 ?? PRESSBILD ?? JOBBAR IHOP. Före detta ishockeypr­offset Jonne Virtanen vill öka medvetenhe­ten om hjärnskado­r. Här är han tillsamman­s med sin son och Medicortex forsknings­chef Lasse Välimaa.
PRESSBILD JOBBAR IHOP. Före detta ishockeypr­offset Jonne Virtanen vill öka medvetenhe­ten om hjärnskado­r. Här är han tillsamman­s med sin son och Medicortex forsknings­chef Lasse Välimaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland