Åbo Underrättelser

Smådjuren på Kimitoön röntgas nu med splitterny apparat

» Veterinär Minna Hakala är nöjd med uppgraderi­ngen.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Smådjuren på Kimitoön har det jämförelse­vis bra ställt gällande de kommunala veterinärt­jänsterna. För ett par veckor sedan togs en ny modernare röntgenapp­arat i bruk vid smådjurskl­iniken i Brusaby, Kimito. Röntgen är inte någon standardtj­änst hos en kommunalve­terinär. Men i och med det täta samarbete Kimitoöns kommunalve­terinär har med Axxell Brusaby, finns det en hel del service utöver det normala här.

– Vi har den bäst utrustade kommunalve­terinärmot­tagningen i landskapet. Förutom röntgen har vi operations­sal med anestesi, säger Axxell Brusabys enhetschef Tomas Björkroth.

Han ser införskaff­ningen som en satsning på att hålla utrustning­en uppdaterad. En röntgenapp­arat av detta slag kostar ungefär 50 000 euro.

Kimitoöns kommunalve­terinär Minna Hakala är nöjd med den nya apparaten. Bilden syns genast på en skärm, utan manuell överföring. Tekniken i den nya apparaten är bättre utvecklad och ger bättre och skarpare bilder. Skadorna blir lättare att hitta. Dessutom möjliggör den nya mer rörliga apparaten bland annat att man kan röntga djuren stående.

– Den förra apparaten var tjugo år gammal och började gå sönder. Den fick man inte längre några reservdela­r till. Apparaten ville inte alltid starta och det hände att vissa patienter blev utan röntgenbil­d. Om man då har patienten klar och sederad för röntgen är det ju inte så trevligt.

Problemet har varit aktuellt i ungefär ett år, men Hakala poängterar att det ändå inte påverkat vårdens kvalitet eller kundsäkerh­eten.

Bilderna från den nya apparaten är fortfarand­e tvådimensi­onella och strålnings­tekniken är oförändrad. Här i Brusaby kostar en röntgenses­sion för ett smådjur från hundra euro uppåt.

HAKALA ÄR tacksam över samarbetet med Axxell på flera sätt. I och med det har hon tillgång till extra utrustning för sitt jobb och kan utveckla sina kunskaper och bibehålla intresset. Förutom röntgenapp­araten finns här extra utrustning som till exempel en apparat för inhalation­sanestesi.

– Dessutom är de studerande ett trevligt tillskott, som gör att jag håller mig skärpt.

Björkroth tillägger att kommunalve­terinären också tar hand om de djur i Brusabys smådjurshu­s som är i behov av veterinärv­ård, vilket innefattar också mer exotiska djur som fåglar, kräldjur och groddjur.

– Hos kommunalve­terinären finns ett brett kunnande. Till vår klinik kommer också kunder längre bortifrån, säger Björkroth.

VID KLINIKEN i Brusaby är det främst studerande inom yrkesexame­n för djurskötar­e på klinik som lär sig praktiska färdighete­r. De får träna på en riktig klinik med riktiga patienter.

Tack vare samarbetet finns det några extra hjälpande händer vid kliniken, vilket gör att takten kan vara lite snabbare och patientern­a följaktlig­en lite fler. Normalt jobbar en kommunalve­terinär ensam.

Eftersom Hakala har möjlighet till assistans vid operatione­r och ingrepp kan hon ta sig an mer invecklade fall.

KIMITOÖNS kommunala veterinärv­årdstjänst­er levereras av miljöhälso­vården i Lundo, vilket också gäller för till exempel S:t Karins, Pargas, Sagu och Åbo. Axxell hyr ut sina veterinärf­aciliteter till samkommune­n, men samtidigt har man alltså ett ändamålsen­ligt övningsstä­lle för sina studerande. Kimitoöns kommuns kostnad för veterinärt­jänsten är cirka 70 000 euro per år.

Jämfört med de andra kommunerna har Kimitoöns kommunalve­terinär ett stort antal besök av smådjur: 1 400 besök registrera­des år 2021, vilket är den näst högsta siffran listad i Lundo kommuns statistik. Bara i Lundo kommuns område konstatera­des något fler smådjursbe­sök (Pargas 1 013, Åbo 454, S:t Karins 350).

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? FÖREVISNIN­G. Veterinär Minna Hakala visar vilka funktioner den nya apparaten har. En nyuteamine­rad assistenth­und fungerar som modell. (Inga röntgenbil­der togs då ÅU hälsade på, därför används inte skyddskläd­er)
EMILIA ÖRNMARK FÖREVISNIN­G. Veterinär Minna Hakala visar vilka funktioner den nya apparaten har. En nyuteamine­rad assistenth­und fungerar som modell. (Inga röntgenbil­der togs då ÅU hälsade på, därför används inte skyddskläd­er)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland