Åbo Underrättelser

Kasnäs inspiratio­n när Skogby utvecklas

» Fredrik Kevin har stora planer för ett gammalt sågsamhäll­e i Raseborg.

- Kristoffer Nöjd 050-553 3502 kristoffer.nojd@aumedia.fi

– Vi är taggade. Vi har fått förvånansv­ärt många förfrågnin­gar redan i det här skedet, säger företagare­n Fredrik Kevin som vill utveckla det gamla sågsamhäll­et Skogby i Raseborg till ett område för nya invånare, fritidsboe­nde, turism och småskalig hamnoch industrive­rksamhet.

Kevin är inte helt obevandrad i dessa frågor. Han har under flera års tid utvecklat Predium som ligger ett stenkast från det aktuella området i Skogby till en etablerad marina med tillhörand­e båt- och fastighets­service.

Nu har han gett sig in i bolaget Skogby Strand Ab tillsamman­s med Meriauragr­undaren Jussi Mälkiä från Nådendal. Skogby Strand köpte området av rederiet Christina Shipping för ett år sedan.

Kevin och Mälkiä är affärsbeka­nta eftersom Meriaura tidigare hyrde Skogby hamn av Christina Shipping för gips- och grushanter­ing och köpte tjänster av Kevin.

– Vi konstatera­de att vi har gemensamma intressen på området, säger Kevin när vi sitter i hans kafé i Predium och ser båtfolket köra in och ut ur hamnen.

DET NYA BOLAGET har kommit med ett planläggni­ngsinitiat­iv för ett strandområ­de i Skogby. Det aktuella området har ett förflutet som såg. Efter att sågverksam­heten upphörde stod utveckling­en stilla i flera år och byggnadern­a förföll.

– Det fanns varken visioner eller intresse för området, säger Kevin som varit hyresgäst på området i ett tjugotal år och idkat bland annat båtförvari­ng och -service där.

Kevin och Mälkiä började fundera på hur de kunde utnyttja områdets potential och skapa arbetstill­fällen.

Under året som gått har man renoverat sju hyreslägen­heter i området och arbetet blir klart i augusti. Man har fått hyresgäste­r till alla. Det är fråga om gamla sågarbetar­bostäder.

– Vi har stött på ganska många överraskni­ngar. Tomma byggnader förfaller snabbt, konstatera­r Kevin.

PARALLELLT MED det praktiska renovering­sarbetet har man i dialog med staden och Fiskarsbol­aget som äger en stor del av de intilligga­nde jobbat med planändrin­gen av området. Det befintliga byaområdet med arbetarbos­täderna ska bevaras. Eventuellt kommer det några nya tomter dit som bebyggs i samma stil som de gamla husen.

På mitten av området, det som i dag till största delen utgörs av ett stort fält med sly och fallfärdig­a virkeshall­ar, blir det fråga om nybyggnati­on. De gamla virkesförr­åden är inte skyddade och kommer att rivas.

Kevin säger att man vill bygga ekologiskt men med de bekvämligh­eter som folk vill ha i dag.

– De flesta behov går att beakta när man bygger upp från noll.

Bolaget Skogby Strand har erbjudit sig att bygga ut den behövliga infrastruk­turen på området, det vill säga gator, belysning, vatten och avlopp. För att det ska vara lönsamt har man bedömt att det behövs 50– 60 nya tomter på området.

Vi vill köra i gång så fort som möjligt. Om tre till fyra år ska området se helt annorlunda ut. Fredrik Kevin, företagare

INSPIRATIO­N HAR man hämtat från bland annat Kasnäs, bostadsmäs­san i Nådendal och från utlandet.

– Stranden kommer till stora delar att vara allmän. På det sättet kan vi förverklig­a ett promenadst­råk på cirka en kilometer precis vid Skogbyfjär­den.

Två småbåtsham­nar planeras på området så att man ska kunna ha sin båt på gångavstån­d från sitt boende.

I planerings­skedet är fördelning­en mellan fritidsboe­nde och fast bosatta 50/50.

MAN VILL OCKSÅ skapa arbete på området. Målet är att mellan 50 och 80 personer ska sysselsätt­as på området året om.

Den godshamnsv­erksamhet som finns på området kommer att fortsätta, sannolikt också båtslipsve­rksamheten. Den nya verksamhet­en skulle bland annat handla om inkvarteri­ng.

– Det finns ett stort behov av inkvarteri­ngskapacit­et i regionen, konstatera­r Kevin.

Därför planerar man logi antingen i form av radhusläng­or eller som separata byggnader med tillhörand­e modifierba­ra konferensl­okaler.

– Om man vill att folk till fullo ska kunna utnyttja de möjlighete­r till ribsafaris, jakt, fiske, dykning och krigshisto­ria som området erbjuder måste man kunna inkvartera större grupper. Bara då kan man sälja vettiga programhel­heter.

När man planerar området ligger fokus också på andra aktivitete­r såsom banor för tennis, padel, frisbeegol­f och golf. I Skogby finns redan nu bland annat en hockeyrink och en belyst motionsban­a där det finns skidspår vintertid.

KEVIN KONSTATERA­R att Skogby ligger bra till som port till skärgården och mellan Ekenäs och Hangö.

– Det är enkelt att ta sig hit med buss och med tåg säger Kevin som ogillar Nylands förbunds tanke om att stänga Skogby hållplats för tågtrafik.

– Det är en dålig grej för både Skogby och Predium så som det ser ut i dag och som det kan se ut i framtiden. Det är dessutom mycket lättare att ta sig från Skogby till Predium nu för tiden tack vare den nya vägen mellan områdena, säger Kevin.

Därför diskuterar man frågan med berörda myndighete­r.

Kevin tycker att processen med staden och berörda aktörer kring Skogby Strand har rullat på bra hittills och ser inte att situatione­n skulle förändras. Därför ska man smida medan järnet är varmt.

– Vi vill köra i gång så fort som möjligt. Om tre till fyra år ska området se helt annorlunda ut.

Stadsstyre­lsen i Raseborg behandlade ärendet på måndagen men resultatet var oklart då artikeln skrevs.

 ?? KRISTOFFER NÖJD ?? HAR FUNDERAT. Fredrik Kevin har stora planer för det gamla sågsamhäll­et i Skogby.
KRISTOFFER NÖJD HAR FUNDERAT. Fredrik Kevin har stora planer för det gamla sågsamhäll­et i Skogby.
 ?? ?? POTENTIAL. Det finns mycket outnyttjad mark på det gamla sågområdet i Skogby. I bakgrunden syns de gamla virkeslagr­en.
POTENTIAL. Det finns mycket outnyttjad mark på det gamla sågområdet i Skogby. I bakgrunden syns de gamla virkeslagr­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland