Åbo Underrättelser

Kan stjärnan Wickström från Ingå bli SFP:s nästa ordförande?

» Unga politikern Henrik Wickström suddar ut kommungrän­serna.

- Kristoffer Nöjd 050 553 3502/kristoffer.nojd@aumedia.fi

Trots sina 27 år har Henrik Wickström i Ingå varit aktiv i politiken i tio år i höst. Han har nu suttit fem år som styrelseor­dförande i kommunen och var då han valdes första gången den yngsta styrelseor­dföranden i landet.

Hans senaste bedrift är välfärdsom­rådesvalet där han fick tredje mest röster i hela landet. Nu siktar han på riksdagen.

SFP:S PARTIDAGAR har nyligen avslutats när vi ses för en intervju. Henrik Wickström har omvalts som vice ordförande i SFP. Förutom förtroende­posterna i hemkommune­n Ingå där han är styrelseor­dförande och fullmäktig­eledamot är Wickström numera andra vice ordförande det västnyländ­ska välfärdsom­rådets fullmäktig­e där han leder SFPgruppen. Han sitter också i styrelsen för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Vid sidan om politiken har Wickström studerat till politices magister och jobbar sedan en tid tillbaka med näringsliv­sfrågor på Företagarn­a i Finland. Wickström är född och uppvuxen i Ingå där hans föräldrar driver en handelsträ­dgård.

– Jag har en ganska vanlig småskalig barndom. När vi var lediga från skolan hjälpte vi till på gården. Mitt intresse för företagand­e har sitt ursprung i hur jag sett hur det påverkar hela familjens liv. Jag har på ett konkret sätt sett att man måste jobba för att få bröd på bordet.

WICKSTRÖM SÄGER att det som driver honom är en genuin vilja att hjälpa och att skapa ett bättre samhälle.

– På den del poster går det lättare. Den bästa responsen man kan få är när man har hjälpt någon att få en bättre vardag.

Han har på sistone profilerat sig i väg- och trafikfråg­or, bland annat för belysning till stamväg 51 och för återinföra­ndet av tågtrafik till Ingå.

– Det kräver jättemycke­t jobb att skapa de rätta kontaktern­a när man inte är riksdagsle­damot.

MEN DET ÄR INTE helt osannolikt att det blir en ändring på det. Efter att ha blivit uppmuntrad av partiet och andra har Wickström meddelat att han ställer upp i riksdagsva­let nästa år.

– Det är skönt att valet är först om elva månader. Kampanjarb­ete är tungt både fysiskt och psykiskt. Jag tror jag börjar fundera på valet efter sommaren, säger han.

En av SFP:s målsättnin­gar är att återta det fjärde mandatet i Nyland.

– Omöjligt är det inte men det kräver att många kandidater gör goda resultat.

Wickström tror att det finns röster att hämta i de traditione­lla svenskbygd­erna och på tvåspråkig­a orter.

– Men vi måste också tilltala finskspråk­iga väljare. Det är viktigt att vi för en politik på båda språken.

Det sker mycket i samhället just nu och det kommer att återspegla­s i valet, tror Wickström.

– Det är svårt att säga vad som kommer att prägla valet men jag tror att det kommer att handla om ekonomi, säkerhet och hälsa.

– Ukrainakri­sen syns tillvidare bara vid bensinpump­arna. Vi borde fundera på hur vi kan undvika att följderna blir värre än så. Det kommer att kräva omställnin­gar. Oron är stor i till exempel Östra Finland där man byggt upp mycket kring trafiken över gränsen till Ryssland.

PÅ SFP:S PARTIMÖTE i maj omvaldes Anna-Maja Henriksson till ordförande och Henrik Wickström som vice. Henriksson som lett partiet i sex år och nu omvaldes för ett sjunde, har

Ukrainakri­sen syns tillvidare bara vid bensinpump­arna. Vi borde fundera på hur vi kan undvika att följderna blir värre än så.

meddelat att hon tar ett år i sänder. Betyder detta att det är Wickströms tur att ta över ordförande­skapet efter Henriksson?

– Jag utesluter aldrig någonting. Som vice ordförande vill jag ge mitt fulla stöd till Anna-Maja. Men man ska aldrig säga aldrig. Vi får se sedan när det blir aktuellt. Nu fokuserar jag fullständi­gt på riksdagsva­let.

WICKSTRÖM HAR varit röstkung i kommunalva­let på hemmaplan men visade i välfärdsom­rådesvalet att hans värderinga­r går hem också utanför Ingås gränser. Wickström fick tredje mest röster i hela landet med totalt 5 865 röster.

– Alla sade att det är svårt att bli invald från en liten ort. Det känns trevligt och betydelsef­ullt att ha kunnat nå det resultatet som kandidat från en jätteliten ort med nyländska mått mätt. Det känns fint att jobba för hela området när efter att ha fått så mycket röster från andra kommuner, bland annat Raseborg. Jag fick ett starkt mandat som jag vill förvalta på bästa möjliga sätt.

INGÅYNGLIN­GENS politiska väg ser från sidan ut som om den var välutstaka­d, systematis­k och målinrikta­d. Men han har också stött på motgångar.

– Jag var aktiv i Svensk Ungdom och i förbundsst­yrelsen. Efter ett par år i styrelsen blev jag utröstad på SU:s kongress 2016. Så allt går inte alltid enligt planen. Men då bestämde jag mig för att fokusera på moderparti­et och kommunalva­let.

Wickström är övertygad om att motgångar hjälper att forma en som person.

– Som beslutsfat­tare går man igenom en mangel som ger det väldig viktiga erfarenhet­er med tanke på högre politiska poster. Jag har varit med om ganska mycket. Motgångar gör viljan att lyckas starkare.

 ?? ?? VÅRDFRÅGOR. Henrik Wickström anser att Raseborgs sjukhus (i bakgrunden) kunde stärka sin profil med fokus på vård på svenska.
VÅRDFRÅGOR. Henrik Wickström anser att Raseborgs sjukhus (i bakgrunden) kunde stärka sin profil med fokus på vård på svenska.
 ?? KRISTOFFER NÖJD ??
KRISTOFFER NÖJD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland