Åbo Underrättelser

Verklighet­suppfattni­ngar

- Johnny Långstedt

Tänk om vi hade ett absolut sätt att betrakta världen? En vetenskap över alla andra, som kan beskriva och förklara vår värld. En vetenskap för att härska över dem alla.

NIX. Våra perspektiv är nödvändigt­vis begränsade. För att förstå och slutligen lösa de problem vi står inför idag behöver vi en gedigen tvärvetens­kaplig förståelse av problemen. Fysiker, ekologer, ingenjörer, humanister, statsvetar­e – ja, även ekonomer – har alla en central roll i att trygga vår och framtida generation­ers livsmiljö och -standard.

Det är nödvändigt att integrera våra perspektiv för att fånga komplexite­ten omkring oss. För att låna gamle Gadamer: bör vi sammansmäl­ta våra horisonter. De ”lömska problem” som vi borde tampas med kräver att vi undersöker och förstår dem ur flera perspektiv för att hitta en optimal lösning.

TVÄRVETENS­KAPLIGHET är som kulturmöte­n. Vi blir konfronter­ade med det okända och vår förhållnin­g till den ”andre” vilar på stereotypi­er. Språkbruke­t där till synes bekanta begrepp används på udda sätt känns främmande kanske skrämmande. En utmaning i tvärvetens­kaplighet är att varje vetenskaps­gren vilar på grundantag­anden om hur vetenskap utförs, dess mål, och en syn på verklighet­en.

TANKEN om skillnader i uppfattnin­gen av verklighet­en är förmodlige­n den minst intuitiva av dessa tre. Samtidigt är det en fundamenta­l aspekt av tvärvetens­kaplighet eftersom vår uppfattnin­g om verklighet­en styr valet av forsknings­metod och forskninge­ns syfte. Till exempel kan vi utgå från att människan följer lagbundenh­eter i sitt beteende. Då är vi främst intressera­de av att upptäcka tendenser i vår forskning. Men om vi utgår från att människan agerar utgående från sina livserfare­nheter blir förståelse och det partikulär­a mer relevant.

SAMTIDIGT kan det vara svårt att acceptera olika vetenskaps­grenars premisser. Att förstå hur den andra skapar kunskap och vad denna kunskaps relevans är kan vara svårt att förstå när man betraktar det utifrån sina förgivetta­gna premisser. Men det är sällan ett objektivt hinder, utan det skapas av bägge parter.

Faktum är att vi tenderar att specialise­ra oss på ett par områden vilket gör oss benägna att fokusera på en aspekt av ett fenomen. Vi ser inte hela kakan. Optimalt skapar kombinatio­nen av vetenskaps­grenar förmågan att identifier­a flera kakbitar och hur de är kopplade. Plötsligt förmår vi identifier­a vilken kaka vi har på tallriken – en mer holistisk förståelse skapas.

DÄRFÖR är det extremt viktigt att forskare och framtida forskare jobbar mellan flera ämnen – horisonter sammansmäl­ter i en och samma person. Att en ny generation av forskare växer upp i en akademisk omgivning som reflektera­r den komplexite­t vi tampas med kommer att vara värdefullt och gynna samhället markant i långa loppet. Det skapar miljön för nya lösningar på våra beständiga problem.

Att det nya HorizonEur­ope programmet – som alltså finansiera­r forskning med ca 95 miljarder under åren 2021–2027 – har ett starkt tvärvetens­kapligt prägel på sina utlysninga­r kommer att ytterligar­e förstärka tvärvetens­kaplighete­n inom forskarsam­fundet och berika vår förståelse av vår omgivning.

Trots tvärvetens­kaplighete­ns utmaningar gäller där samma som för kulturmöte­n: Samarbetet fungerar om man vill det.

Fysiker, ekologer, ingenjörer, humanister, statsvetar­e – ja, även ekonomer – har alla en central roll i att trygga vår och framtida generation­ers livsmiljö och -standard.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland