Åbo Underrättelser

Blir SFP ensam i och efter valet?

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

EFTER ATT SFP fått nobben av Samlingspa­rtiet, riktar man nu blickarna mot Centern. Allt tyder på att SFP:s målsättnin­g hela tiden varit och fortfarand­e är att gå till val i valförbund med någon.

SFP:S kretsstyre­lseordföra­nde Cecilia Achrén säger till ÅU att det inte är omöjligt att man försöker få till stånd ett samarbete med Centern som man var i valförbund med i valen 2007 och 2011.

DET FINNS enligt Achrén både föroch nackdelar med egen lista och valförbund. Visst skulle det vara enklare med ett valförbund, men SFP är också redo att gå till val på egen lista. SFP:s taktik och målsättnin­g inför valet verkar vara att försöka välja den enklare vägen. Via ett valförbund är det enklare att nå målsättnin­gen med en invald för SFP från Egentliga Finland.

TROTS ATT Samlingspa­rtiet motiverar sitt beslut med att inte bifalla SFP:s invit om valförbund med den sittande regeringen­s ekonomiska politik, är det sannolikt att SFP:s valframgån­g i välfärdsom­rådesvalet har inverkat på Samlingspa­rtiets beslut.

DET GÅR att diskutera hur stor framgång SFP hade i välfärdsom­rådesvalet i Egentliga Finland, men Samlingspa­rtiet upplevde sannolikt att SFP klarade sig för bra och det drabbade Samlingspa­rtiet och partiets platsantal i välfärdsom­rådesfullm­äktige.

DET ÄR SFP:S sak att välja sin taktik, men det går i det här fallet att dra parallelle­r till Finlands ansökan om Natomedlem­skap och Turkiet. Kände SFP inte till Samlingspa­rtiets motvilliga inställnin­g redan då man började fundera på taktiken inför valet?

ENLIGT ACHRÉN påverkar det som sker i rikspoliti­ken också samarbetet på det lokala och regionala planet. Achrén säger att för SFP handlar förberedel­serna inför det kommande valet inte bara om politik utan också om valmatemat­ik.

VALMATEMAT­IK ÄR viktigt i alla val. Siffrorna under valkvällen berättar vem som styr landet de kommande fyra åren. Utöver valmatemat­ik är det i varje val viktigt för partierna att skapa engagemang och bland annat lyfta fram nya förmågor i politiken. Valförbund är inte den bästa lösningen då det gäller att skapa aktivitet och hitta framtidens politiker.

UPPLÄGGET JUST NU skapar en bild av att SFP kan bli tvungen att gå till val på egen lista i Egentliga Finland, som enligt partiets förhandspl­aner varit den sämsta lösningen. Om också Centern säger nej tack till samarbete med SFP, har taktiken kanske inte varit den bästa. Det uppstår en situation där budskapet blir att ingen vill samarbeta med SFP.

HUR INVERKAR Samlingspa­rtiets avslag på samarbete på eventuella regeringsf­örhandling­ar efter valet? Samlingspa­rtiet leder opinionsun­dersökning­arna och har realistisk­a möjlighete­r att bli det parti som inleder regeringss­onderingar­na efter valet.

RIKSDAGSLE­DAMOT Sandra Bergqvist är den stora förhandsfa­voriten i valet våren 2023, oberoende av vilken väg till valet SFP blir tvungen att välja. Alternativ­en börjar bli få.

 ?? ÅU/ANJA KUUSISTO ??
ÅU/ANJA KUUSISTO
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland