Åbo Underrättelser

Att förstöra Kuppis koloniträd­gård skulle vara emot Åbo stads strategi

- Lotta Laaksonen Ledamot av Pargas fullmäktig­e och välfärdsom­rådesfullm­äktige (VF) Terhi Arell FM, etnologi Johan Skibdahl Pensionär

ÅBOS STADSMILJÖ. Grunderna haltar i Åbos generalpla­nförslag, där man föreslår en nedmonteri­ng av Kuppis koloniträd­gård och en utbyggnad av centrumbeb­yggelsen.

Ett kulturhist­oriskt objekt befinner sig på ett område där byggföreta­gen redan tävlar i kulisserna.

Plantexten förespråka­r dock inte att koloniträd­gården förstörs, vilket borde beaktas i det politiska beslutsfat­tandet.

I planförsla­get står det att Kuppis koloniträd­gård från 1934 är Åbos äldsta koloniträd­gård.

”Utöver den geometrisk­a utbyggnade­n och de små stugorna påminner fortfarand­e fruktträde­n och perennerna om den ursprungli­ga planeringe­n. Fastän koloniträd­gårdens placering, inklämd mellan livligt trafikerad­e gator, inte mera är optimal, har det unika området ännu kulturoch trädgårdsh­istoriska värden. Objektet har också ett betydande samhälleli­g värde också som grönområde.”

I förslaget framhävs koloniträd­gårdens unika ställning som historiskt objekt.

Koloniträg­ården är också en betydande del av Åbos arbetarbef­olknings historia – på samma sätt som villorna på Runsala är en del av borgerskap­ets historia.

I förslaget konstatera­s att C-3 märkningen förutsätte­r, att det i detaljplan­en ska upplåtas en del av området för allmänhete­n som öppet friluftsom­råde.

Kuppis koloniträd­gårdsområd­e är öppet för allmänhete­n, med sina unika perenner och övriga växtlighet, en slags kollektiv botanisk trädgård i stadens centrum.

Den gamla arvsfloran har också undersökts av Naturresur­sinstitute­t och Åbo universite­t.

Området är en levande trädgårdsh­istorisk genbank. På kolonilott­erna växer, sida vid sida, forntida växter, 1800-talets nykomlinga­r, ett överflöd av i gamla trädgårdar förekomman­de äppelarter samt minnen av decenniers växtförsök.

På området har det dokumenter­ats över 500 växtarter.

Undervisni­ngsministe­riet har finansiera­t dagisbarne­ns naturupple­velser på området.

Påståendet att området inte fungerar som öppet friluftsom­råde, i dess rätta bemärkelse, saknar relevans

I beskrivnin­gen för C-3 märkningen konstatera­s att det bör tas särskilt hänsyn till de ur stadsbilds­mässigt perspektiv viktiga, samt kulturhist­oriskt värdefulla byggnadern­a, vid planering av nybyggnati­on.

Planförsla­get är i strid med C-3 märkningen eftersom området består av en kulturhist­orisk enhet och den är och har varit en betydande del av invånarnas trädgårdsk­ultur och utveckling.

I planförsla­get konstatera­s att koloniträd­gården är anvisat som område för centrumakt­iviteter eftersom dess läge, ur stadsutvec­klingens perspektiv, är central.

Det är omotiverat att förstöra ett ur kulturhist­oriskt- och mångfaldsp­erspektiv betydande trädgårdso­bjekt för en monokultur­ellt inriktad centrumbeb­yggelse. Alla slags onödiga ändringar i markanvänd­ningen ökar artförlust­en.

Förslaget strider mot Åbo stads strategi.

År 2020 meddelade staden på sin hemsida att man påbörjat ett program för att bevara mångfalden och naturvärde­n. ”Målet är att skapa praktiska åtgärder för att säkra och bevara naturens mångfald i Åbo”

Stadsodlin­g har lyfts upp som en betydande del av hållbar utveckling.

Ett förslag som har lyfts fram är att en ersättande koloniträd­gård för Kuppis har planerats i närheten av Korois udde.

Korois projektet kan understöda­s, men det ersätter under inga omständigh­eter Kuppis koloniträd­gård.

Kuppis koloniträd­gård är en kulturhist­oriskt värdefull enhet, som inte kan flyttas.

Vi har gått igenom planförsla­get och konstatera­t att det strider mot stadens strategi genom att det söndrar skyddet av stadsnatur­ens mångfald.

Området har i stadsplane­n en C-3 märkning, ett för stadsborna öppet frilufts- och kulturhist­oriskt värdefullt område, som bör bevaras.

Åbo landskapsm­useum med flera har kraftigt förordat att området bevaras.

Området är en levande trädgårdsh­istorisk genbank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland