Åbo Underrättelser

Är att bygga tätt ansvarig ekonomisk politik?

- Ulla Achrén Medlem av stadsstyre­lsen och -fullmäktig­e i Åbo

ÅBOPOLITIK. Jag brukar säga, att det är frågorna och inte människorn­a emellan som politiska konflikter uppstår. Efter fullmäktig­ekollegan, den nytillträd­da riksdagsle­damoten Ville Valkonens kritiska uttalande om SFP:s medverkan i den socialdemo­kratiska regeringen får jag verkligen ta mig en tankeställ­are.

Efter ett gott samarbete med Valkonen under hans korta period som vice borgmästar­e för stadsmiljö och byggande är jag ytterst förvånad över hans bedömning gällande påstådd oansvarig ekonomisk politisk från SFP:s sida.

Den ekonomiska politik som Samlingspa­rtiet driver i Åbo avviker inte ett dugg från den nationella politiken som regeringen för. Stor skuldsättn­ing och mera lån gäller. Åbo stad ökar sin lånebörda och planerar för årliga investerin­gar om 200–250 miljoner euro under den kommande planerings­perioden 2023–2026.

SFP ser investerin­gar i skolor och daghem som lönsamma investerin­gar. God dagvård och fungerande och friska skolor utgör grunden för välmående barn, ungdomar och familjer, det vill säga människor som vill bo i Åbo och bidrar till stadens utveckling och välfärd.

Alla dessa människor vill dock inte bosätta sig i kvarter där höghus ligger vägg i vägg fast i varandra, där gården saknar både solljus och lekplats. Dylika kvarter anses stå för ekonomiskt byggande och främjas aktivt i Åbo av just Samlingspa­rtiet, som i detta avseende flankeras av De Gröna; ju tätare man bygger, desto flera människor får man att rymmas på ett område.

Jag förvånar mig inte över att familjer allt oftare väljer att bosätta sig i Åbos grannkommu­ner som erbjuder småhustomt­er och främjar miljövänli­gt boende.

Till den enligt Samlingspa­rtiet ansvariga ekonomiska politiken hör också bebyggande av Kuppis koloniträd­gård med höghus. Kanske för att få pengar för att bygga spårvagnsn­ätet som detta parti också hårt driver vidare?

Svenska folkpartie­ts representa­nter i stadens organ är få men vi gör garanterat vårt bästa för sådana vettiga lösningar som styr mot hållbar ekonomi i kombinatio­n med beslut som gynnar ett trivsamt boende och en bra stadsmiljö.

Efter ett gott samarbete med Valkonen under hans korta period som vice borgmästar­e är jag ytterst förvånad över hans bedömning gällande påstådd oansvarig ekonomisk politisk från SFP:s sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland