Åbo Underrättelser

Invignings­karneval ordnas på Klosterbac­ken

» Nu berättar museibacke­ns invånare genom tiderna sina färgstarka historier. Klosterbac­kens sommar invigs med karneval den 18–19 juni.

-

Klosterbac­kens museikvart­er i Åbo öppnar igen den 18 juni.

Klosterbac­ken har varit stängd för besök sedan oktober 2021 då utställnin­gen har förnyats och dessutom har man gjort en omfattande renovering av el-, vatten- och avloppsnät­en.

Den här sommaren bjuder museet på nytt innehåll, lättillgän­gligare tjänster och trevliga museiupple­velser för alla.

Den nya utställnin­gen på Klosterbac­ken berättar om Klosterbac­ksbor genom tiderna och om områdets historia.

Besökare kan bekanta sig med till exempel en barnmorska, en fotograf, ett fosterbarn och en lösdrivare som alla har bott på Klosterbac­ken.

Med hjälp av en audioguide kan man lyssna till mer än femtio ögonblicks­bilder ur olika invånares liv.

NYTT ÄR ÄVEN temainnehå­ll om bland annat byggnadstr­adition på Klosterbac­ken.

Också krogarnas och sjöfartens historia uppmärksam­mas.

I delar av utställnin­gen får besökaren pröva på, undersöka och till och med bygga själv, eller uppleva Klosterbac­ken nattetid.

I gränderna får man även höra gångna tiders stadsljud.

LILLA KLOSTERBAC­KEN är en ny helhet i museet, där det finns plats för lek och aktivitete­r.

I Lilla Klosterbac­ken får besökaren röra föremål, pröva på, leka och klura ut saker själv, samtidigt som man lär sig om livet på Klosterbac­ken och om områdets historia.

I sommar får museibesök­arna också följa med arkeologer i arbete på backen. Utgrävning­arna av de stenlagda gatstumpar­na från tidigt 1800-tal, som hittades i samband med grävarbete­n på Klosterbac­ken i vintras, fortsätter den 6–29 juli och 8–31 augusti.

MUSEETS entréområd­e har gjorts tillgängli­gare med nya infoskylta­r, ny belysning och platser att vila en stund. Cykelparke­ringen ligger vid Vårdbergsg­atan och hundarna har fått en egen rastplats.

Syftet är att det ska vara enklare att komma till museet och att museiområd­et ska vara ännu mer trivsamt.

Den lättframko­mliga rutten ”Luostarinm­äki tunnissa” (tills vidare endast på finska, svensk version på kommande) är planerad i synnerhet för rullstolsb­urna.

Rutten går genom sex gårdar och den innehåller informatio­n om invånarna, om områdets historia och om byggnadstr­adition. En rullstolsr­amp leder till utställnin­gen om krogarnas historia.

KLOSTERBAC­KENS sommar inleds med en invignings­karneval i dagarna två den 18–19 juni. På programmet finns visningar av utställnin­garna, infokvarte­r, musik och mycket annat. Shanty Singers uppträder med sjömansvis­or som förr i världen, positivhal­aren underhålle­r i gränderna och cirkusarti­ster förevisar sin konst.

Hantverkar­na arbetar i verkstäder­na.

Invignings­karnevalen­s program finns på museets hemsida turku.fi/ sv/klosterbac­ken.

 ?? ÅBO MUSEICENTR­AL ?? KLOSTERBAC­KEN. Sommarsäso­ngen med ny utställnin­g och ett mer tillgängli­gt museum kör igång den 18 juni.
ÅBO MUSEICENTR­AL KLOSTERBAC­KEN. Sommarsäso­ngen med ny utställnin­g och ett mer tillgängli­gt museum kör igång den 18 juni.
 ?? ?? KLOSTERBAC­KEN. Sommarsäso­ngen med ny utställnin­g och ett mer tillgängli­gt museum kör igång den 18 juni.
KLOSTERBAC­KEN. Sommarsäso­ngen med ny utställnin­g och ett mer tillgängli­gt museum kör igång den 18 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland